29 Şubat 2012 Çarşamba

'Pozantı'nın sorumlusu hükümet'

Avrupa Özgür Tutsaklarla Dayanışma Komitesi, Pozantı Cezaevi'nde çocuklara yapılan cinsel işkencenin sorumlusunun AKP hükümeti ve Adalet Bakanlığı olduğunu belirtti.

Avrupa Tutsaklarla Dayanışma Komitesi, Adana Pozantı Cezaevi'nde TMK mağduru çocuklara uygulanan tecavüz ve işkenceleri protesto etti.

Yazılı bir açıklama yapan Komite, Pozantı'da yaşananları "vahşet" olarak tanımladı, sorumlusunun AKP hükümeti ve Adalet Bakanlığı olduğunu belirtti.

2011 yılında aynı cezaevinde 15 yaşındaki Kürt çocuk tutuklu Yasin Akyüz'ün işkence sonucu boğularak öldürüldüğünü hatırlatan Komite, "Sürekli çocuklara yapılan işkencelerle gündeme gelen Pozantı Hapishanesi'ndeki son rezalet Türk hapishane sisteminin bir aynasıdır" dedi.

POZANTI'DA YAŞANANLAR TMY'NİN SONUCUDUR

Avrupa Özgür Tutsaklarla Dayanışma Komitesi, Pozantı'da yaşananların TMY'nin sonucu olduğunu vurgulayarak, TMY mağduru çocukların serbest bırakılmasını istedi.

Türkiye'de 2010 yılının verilerine göre, 2 binin üzerinde çocuk tutukludan bin 23'ünün siyasi tutuklu olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "TMY'ye dayanılarak, gösterilere katıldıkları, taş attıkları gerekçesiyle binlerce Kürt çocuk tutuklanmaktadır. 2007 yılından bu yana çocuk ve gençlik infaz kurumu olarak kullanılmaya başlanan 132 binin üzerindeki tutsak sayısıyla, bir yatakta üç tutuklunun yattığı hapishaneler, tecrit, işkence, kötü yaşam koşulları, hasta tutsakların ölüme gün sayması gibi sorunların yanında, çocuk tutsakların yaşadıkları Türk devletinin zulüm siciline tecavüz rezilliğini eklemesidir" denildi.

Komite, Pozantı Cezaevi'nde yaşananların sorumlularının cezalandırılmasını ve yetkililerin istifa etmesini istedi.

Kaynak: ETHA