28 Şubat 2012 Salı

Baki Koşar Ödülü İstanbul LGBTT'nin

Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği'nin düzenlediği Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Haftası kapsamında verilen ödülü, İstanbul LGBTT'den Şevval Kılıç ile Ebru Kıran aldı.



Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği'nin düzenlediği 4. Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Haftası sona erdi.

Her sene ayrımcılık ve nefret suçları alanında verdikleri mücadeleler için kişi ve kurumlara verilen "Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Ödülü"nü İstanbul LGBTT'den Şevval Kılıç ile Ebru Kıran aldı.

Etkinlikler kapsamında 80'lerde Lubunya Olmak kitabının tanıtımı yapıldı. Pembe Hayat LGBTT Derneği üyesi Belgin Çelik ve Ahu Sezen 80'lerde trans bireylerin deneyimlerini aktardılar.

İzmir Siyah Pembe Üçgen Derneği tarafından dört yıldır yapılan etkinlikler atölyeler, forum,  sergi, film gösterimleri yapıldı. Nefret Suçlarıyla Mücadele Yürüyüşü ile etkinlik tamamlandı.

Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Haftası nedir?

Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Haftası, 2009 yılından beri her sene gerçekleştiriliyor. Haftaya adını veren Baki Koşar, nefret cinayeti sonucu yaşamını yitiren bir eşcinsel gazeteci-yazar.

Baki Koşar Nefret Suçları ile Mücadele Haftası, ilk sene ulusal düzeyde katılımcılarla LGBT hareketinden doğru nefret suçları alanına bir giriş yaptı. Bu konuda hafta boyunca film gösterimleri ve paneller gerçekleştirildi.

İkinci senesinde ise ayrımcılığın her türlüsüne karşı bir duruş oluşturabilme amacıyla "Ayrımcı Tutum ve Zihniyetin Teşhiri" üst başlığını benimsedi. Bu bağlamda etnik ayrımcılıktan, militarizme, türcülükten homofobiye birçok ayrımcı zihniyet ifade özgürlüğü kapsamında irdelendi. Film gösterimleri ve paneller dışında atölye çalışmaları ve forumlarla da kamuoyunun bu konuda nabzını tutmaya çalıştı.

Aynı dönem Valilik tarafından Siyah Pembe Üçgen Derneği'ne açılan kapatma davası nedeniyle örgütlenme özgürlüğü konusunda çeşitli aktivitelerle ayrımcı tutumlar kınandı. Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği geçen yıl ise  "Özgürleşme Korkusu ve İktidar" temasını 2011 yılının ana teması olarak belirlemişti.

2012 yılının teması ise "Dil" olarak belirlenmişti.

Kaynak: Bianet