24 Şubat 2012 Cuma

Kayıplar için 19 yıl sonra soruşturma

Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, 1992 ve 1993 yıllarında Elazığ ve Tunceli'de işlenen 3 ayrı faili meçhul cinayetle ilgili soruşturma başlattı.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığından alınan bilgiye göre, 27 Temmuz 1992'de Tunceli'de kaybolduktan sonra Elazığ Asli Mezarlığında cesedi bulunan Ayten Öztürk'ün ölümüne ilişkin dosyayı Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığından isteyen özel yetkili savcılığın, bu konuda yeni bir soruşturma başlattığı bildirildi.

Otopsi raporlarında işkence edilerek öldürüldüğü belirtilen Ayten Öztürk'ün ölümüne ilişkin soruşturmayı yeniden başlatan özel yetkili savcılık, 21 Şubat 1993'te Elazığ'da kaybolduktan sonra Tunceli'de ölü bulunan avukat Metin Can ve doktor Hasan Kaya ile ilgili dönemin Malatya DGM savcısı tarafından yürütülen soruşturmayı da yeniden başlattı.

Üç ayrı cinayetin soruşturmasının aynı savcı tarafından yürütüleceği öğrenildi.

Tunceli'nin Mazgirt ilçesi Akpazar beldesinde 27 Temmuz 1992 tarihinde iş çıkışı kaçırıldığı belirtilen Ayten Öztürk, olaydan 12 gün sonra Elazığ'da Asli Mezarlığında ölü olarak bulunmuştu. Dönemin İHD Elazığ Şube Başkanı avukat Metin Can ve İHD üyesi doktor Hasan Kaya da, 21 Şubat 1993'te Elazığ'da kaybolmuş, 5 gün sonra Tunceli-Elazığ karayolunun 10. kilometresindeki Dinar Köprüsü altında öldürülmüş halde bulunmuştu.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan, "Terörden kaynaklı yaşam hakkı ihlallerinin tespit edilmesine ilişkin alt komisyon" Ayten Öztürk'ün babası Hıdır Öztürk'ü dinlemişti.

Kaynak: ETHA