29 Şubat 2012 Çarşamba

Halkın öfkesi ÇED toplantısını bitirdi

Çine halkı, Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulmak istenen Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali için yapılan ÇED toplantısını iptal ettirdi.

Çine İlçesi'nde Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulması planlanan Çine Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali için yapılan ÇED toplantısı, halkın tepkisi nedeniyle bitirilemedi. Halk, toplantı öncesinde ilçenin cadde ve sokaklarında temsili tabutlar ve pankartlarla yürüdü.

Çine'ye 5 kilometre uzaklıktaki Gökyaka ile Çaltı köyleri arasındaki araziye Pegai Enerji Madencilik Şirketi tarafından kurulması planlanan ve 750 milyon Euro'ya mal olacak 464 MW gücündeki Çine Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali için ÇED toplantısı düzenlendi.

Toplantı öncesinde Çine Kültür Merkezi önünde toplanan halkı, "Zeytinlerimizi Kurutmayın", "Santral İstemiyoruz", "Havamızı, Suyumuzu, Toprağımızı Kirletmeyin", "Yaşam Alanlarımıza Sahip Çıkıyoruz" yazılı pankartlarla eylemler yaptı. İlçede tabutlarla yürüyen halk, sık sık "Santralci şirket, Çine'yi terket" sloganları attı.

TABUTLA YÜRÜDÜLER

Yürüyüşün ardından toplantının düzenleneceği kültür merkezi önüne gelen kitle, tabutların önünde açıklama yaptı. Güney Ege Çevre Platformu adına açıklama yapan Ayhan Karahan, Çine'nin tarım ve hayvancılık için çok uygun bir bölge olduğunu hatırlatarak, burada kuluracak santralin doğal felakete davetiye anlamına geldiğini söyledi.

ÇED toplantısının halka haber verilmeden ve yasal prosedürler yerine getirilmeden yapıldığına dikkat çeken Karahan, şunları söyledi: "Bu ÇED toplantısı kimseye haber verilmeden, yasal prosedürler yerine getirilmeden yangından mal kaçırırcasına, adet yerini bulsun diye yapılan bir toplantıdır. Hiçbir bilimsel ve yasal dayanağı yoktur. Yer seçimi ise şirket açısından ne kadar karlı ise çevresel açıdan da o kadar zararlıdır. Doğalgaz santral termik bir santraldir. Bu nedenle çukur bir vadideki Çine halkının ve doğal yaşamın felaketi olacaktır. Tesisi kurmak isteşen şirket yetkililerini şimdiden hayatı ve doğayı zehirleyecek olan bu girişimden vazgeçmeleri için uyarıyoruz. Sizlerin tamamen rant hedefli ve zehirli projenizi burada mahkum ediyor ve bu tabutlara gömüyoruz. Yanlış ve kirli hesabınız Çine'den geri dönecektir."

Eylem sürerken, kültür merkezinde ÇED toplantısı başladı. Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan'ın açılış konuşması sırasında izleyici halk, toplantının yasal olmadığını belirterek, 316 imzalı dilekçeyi Varan'a verdi. Varan'ın toplantıyı iptal edemeyeceğini açıklaması üzerine salonda alkışlı, ıslıklı protestolar başladı. ÇED raporunu hazırlayan şirket sunum yapamadan toplantı bitirildi.

Kaynak: ETHA