22 Şubat 2012 Çarşamba

Nefret söylemine karşı ses çıkar!

Pembe Hayat, bir basın açıklaması yayınlayarak Seks İşçiliği bir işçilik biçimidir ve Seks İşçileri'nin hakları insan haklarıdır dedi ve ayrıca milletvekili Nur Serter’i 3-4 Mart’ta Ankara’da düzenlenecek olan “Seks İşçileri ve İnsan Hakları Sempozyumu”na davet etti.


Dernekten yapılan açıklama şu şekilde:

"Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği olarak ATV kanalında yayınlanan “Uçurum” isimli dizi filmde seks işçisi bir karaktere Nur Serter isminin verilmesi üzerinden basında ve sosyal medyada çıkan haberleri ve söylemleri üzülerek takip etmekteyiz.

Milletvekili Sayın Nur Serter’in açıklaması kişisel haklarını koruma amacı taşısa da, biz “öteki”lerin kişisel haklarını ihlal etmektedir.

Yapılan açıklamalar, yürütülen tartışmalar seks işçilerine yönelik toplumsal baskıyı, önyargıyı ve nefreti ortadan kaldıracak değil arttıracak niteliktedir.

Sonuçları nefret suçuna varabilecek düşünsel altyapıyı bu ve benzeri açıklamalar oluşturmaktadır.

* Seks işçiliği bir işçilik biçimidir.

* Türkiye’de "fuhuş" var olan mevzuata göre suç değildir. Ancak, uzun yıllardır derneğimiz ve bu konu hakkında çalışma yapan uzmanların da belirttiği üzere, "fuhuş" yapmak için gerekli olan bütün fiiller gerek Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri, gerekse “Kabahatler Kanunu” ya da “Trafik Kanunu” gibi konuyla ilgisi olmayan mevzuat kullanılarak suç kapsamında değerlendirilmektedir.

* Seks işçiliğini düzenleyen şu anki mevzuat, seks işçilerinin toplum ve devlet kurumları nezdinde damgalanması ve de yapılan işçiliğin yer altına itilmesi ile sonuçlanmaktadır. Dolayısı ile seks işçileri, güvenliksiz ortamlarda çalışmak zorunda bırakılmaktadırlar. Bu durum, seks işçilerinin cinsel sağlık, fiziksel güvenlik ve de kolluk kuvvetlerinin uyguladığı kötü muamele ve şiddet konularında son derece kırılgan ve hassas olmaları sonucunu doğurmaktadır.

* Seks işçilerinin sosyal ve hukuki hakları gerek basın yoluyla gerekse devlet eliyle gasp edilmektedir.

* Seks işçilerinin evleri polis tarafından basılmakta ve kapatılmaktadır.

* Seks işçileri sosyal hayattan dışlanmaktadır.

* Seks işçilerine polis tarafından kabahatler kanunu ile hukuksuz bir şekilde para cezası kesilmektedir.

* Genelevlerin kapatılması nedeni ile seks işçileri sokakta can güvenliği olmadan çalışmak zorunda bırakılmaktadır.

* Seks işçileri sadece çalışma hayatlarında değil, günlük yaşantılarının her anında aynı baskıyı hissetmektedir.

* Seks işçilerinin hakları insan haklarıdır!

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği olarak bu ülkede insan haklarına inanan herkesi seks işçilerine yönelik dışlama, ayrımcılık, nefret söylemi, önyargı ve toplumsal baskıya karşı ses çıkartmaya davet ediyoruz.

Bu çerçevede 3-4 Mart tarihlerinde Ankara’da 5.sini düzenleyeceğimiz “Seks İşçileri ve İnsan Hakları Sempozyumu”na başta milletvekili Nur Serter olmak üzere seks işçileri hakkında duyarlılık geliştirmek isteyen ve bu ülkede herkes için demokrasi ve herkes için insan hakları talep eden bireyleri davet ediyoruz.

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği"

Kaynak: KaosGL