24 Şubat 2012 Cuma

Tecavüze uğrayan köpekle ilgili dava görüldü

Kamuoyunda "köpek tecavüzü" davası olarak bilinen davanın ilk duruşması, 21 Şubat Salı günü Kadıköy 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. "Kilit altında muhafaza edilen eşyanın çalınması" suçundan açılan kamu davasına sanık gelmedi.


Davaya konu olan köpeğin, Ataşehir'de bir bahçeden kaçırılarak bir araca bindirildiğini gören tanıklar, aracın plakasını ve olayı polise bildirdi. Polis, köpek tecavüzcüsünün arabasını tespit ederek, davaya katılmayan sanığı, köpeğe tecavüz ederken yakaladı. Köpeğin bakımını üstlenmiş olan Tülin Elmasoğlu, gözaltına alınan şahıstan şikâyetçi oldu. Gözaltına alınan Ş.Ş. çıkarıldığı savcılık tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

İLK DURUŞMA GÖRÜLDÜ

Hayvanlara kötü muamelenin ve tecavüzün adlî soruşturma kapsamına girmemesi sebebiyle "hırsızlık" suçundan açılan kamu davası 21 Şubat'ta görüldü. Davayı birçok hayvan hakları savunucusu izlerken, sanık duruşmaya katılmadı. Şikâyetçi Tülin Elmasoğlu "Ne olursa olsun biz sonuna dek mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

Sanığın duruşmada hazır bulunmadığını gören hakim, sanık hakkında zorla getirilmesi kararı aldı.

Davayı Yaşam Hakkına Saygı Derneği (YHS), Yeryüzüne Özgürlük Derneği'nin yanısıra bireysel olarak hayvan hakları savunucuları da izledi. Oyuncu Tuna Arman da davayı desteklemek için adliyede bulunanlar arasındaydı.

HAYVAN HAKLARI SAVUNUCULARINDAN TEPKİ

Çıkışta açıklama yapan Tülin Elmasoğlu, "Köpeğim bahçemden kaçırıldı ve polisler zanlıyı tecavüz ederken yakaladı. Hemen şikâyetçi oldum, karşı taraf ve şahitler gelmedi" diye konuştu. Bir grup hayvan hakları savunucusu da tepki amacıyla bir basın açıklaması yaptı.

Yaşam Hakkına Saygı Derneği Başkanı Özgün Öztürk, "Köpeği kaçıran kişi birkaç saat sonra köpeğe tecavüz ederken yakalandı. Hayvana tecavüzün hiçbir şekilde tedavisi, telafisi yok" dedi.


Davaya "suçtan doğrudan zarar gördükleri" gerekçesi ile müdahillik başvurusunda bulunmak isteyen Yeryüzüne Özgürlük Derneği'nin bu talebi, davaya bakan hakim tarafından, suçun şahsın mal varlığına karşı işlenmiş olduğu sebebi ile kabul edilmedi.

Davayı izleyen Yeryüzüne Özgürlük Derneği üyeleri, davanın bir hayvana tecavüz edilmesine rağmen ceza hukukunda böyle bir suç tanımı bulunmayışı nedeniyle "hırsızlık" suçundan açıldığını belirterek "Dava açılmış olması bile bir gelişme, ancak durum son derece trajikomik. Çünkü burada suçtan doğrudan zarar gören, bedeni saldırıya uğrayan bir hayvan. İnsanmerkezci ve erkek egemen zihniyet, dişini geçirebildiği her şeye hükmediyor, hakları yok sayıyor. Bu erkek egemen zihniyet, insan - hayvan ayrımı yapmaksızın bireylere tecavüz etmekte hiçbir sakınca görmüyor. Davadaki öznenin hayvan olması da bir şey farketmiyor. Çünkü, buradaki sorun canlılara hükmetmek, bir hiyerarşi ilişkisi oluşturmak. Sanık, bugün hayvana tecavüz etti; yarın sokaktaki çocuğa, engelliye, kadına edecek. Şahsın teşhir edilmesi gerekiyor" dedi.

Dava, 31 Mayıs'a ertelendi.

* Fotoğraf: DHA