25 Şubat 2012 Cumartesi

Sızıntı 1 hafta önce başlamıştı

Türkiye, bir kez daha "geliyorum" diyen bir kazaya sahne oldu. İş cinayeti bu kez baraj inşaatındaki işçileri vurdu. İşçiler, sızıntının bir hafta önce başladığını belirtiyor. Sulara kapılan 8 işçiden hala haber yok.

Adana'nın Kozan İlçesi'nde yapımı devam eden Gökdere Köprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin tünel kapağının patlaması soncu kaybolan 10 işçiden 2'sinin cesedine ulaşıldı. 8 işçi hala bulunamadı.

Patlayan tünel kapağındaki sızıntı, önceki gün başlamıştı. Kızlarsekisi Köyü Mevkii'nde Göksu Nehri üzerinde yapımı devam eden ve bu yıl enerji üretimine geçmesi plananan Köprü Barajı'nın tahliye tüneli kapağında önceki gün öğle saatlerinde sızma meydana gelmişti. Su basıncı, dün kapağın patlamasına neden olmuştu.

10 İŞÇİ SUYA KAPILDI

EnerjiSA tarafından yürütülen baraj inşaatında çalışan işçilerden 10'u, şiddetli akıntıya kapılmış, 2 işçi de yaralanmıştı.

Havanın kararması nedeniyle dün akşam yapılamayan arama kurtarma çalışmalarına bugün sabah saatlerinden itibaren başlandı. Havadan ve karadan arama çalışmaları sürerken, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, baraja yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta kayıp işçilerden kepçe operatörü 27 yaşındaki Eyüp Altıntaş'ın cesedine ulaştı. Askeri helikopterle nehir yatağından alınan ceset, şantiyeye getirildi. Ardından da ambulansla Kozan Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Altıntaş'ın bulunmasından yaklaşık yarım saat sonra, evli ve bir çocuk babası olan kepçe operatörü Cumali Değirmenci'nin cesedi bulundu. 28 yaşındaki Değirmenci'nin cenazesi helikopterle şantiyeye getiriliren, yakınları fenalık geçirdi.

KAYIP DAHA FAZLA OLABİLİRDİ

İnşaatta çalışan işçilerden birisi, patlamanın saat 13.15 sıraralarında meydana geldiğini, bu sırada çok sayıda işçinin cuma namazında ya da öğle namazında olması nedeniyle büyük bir facianın eşiğinden dönüldüğünü söyledi. İsmini vermek istemeyen işçi, "Kapakta 1 hafta önce sızıntı vardı. Olay günü kapak fazla tazyike dayanamayıp patladı" dedi.

Suya kapılan arkadaşlarına halat atarak kurtarmak istediklerini ama tazyikli su yüzünden başaramadıklarını söyleyen işçi, "Arkadaşlarımız gözümüzün önünde sularda kayboldu. Allah'tan çok sayıda arkadaşımız cuma namazı ile öğle yemeğine gitmişti. 15 gün önce setin önünde dalgakıran yapıyorduk. 50 işçi çalışıyordu. Patlama o zaman olsaydı biz de ölmüş olacaktık" diye konuştu.

ÇEVREYE DE ZARAR VERDİ

Barajda toplanan 90 milyon metreküp suyun patlayan tünel kapağından boşalması ile oluşan çevre tahribatı da sabahın ilk ışıklarıyla ortaya çıktı.

Ayrıca, şiddetli suyla, bir TIR'ın sürüklenerek 50 metre uzaklıktaki köprünün ayaklarına takılıp hurdaya döndüğü, işçileri taşıyan servis minibüsünün ise deponun demir askılarına iki büklüm halde sıkıştığı görüldü. Akıntıyla 3 kamyon, 3 kepçe de kaybolurken, 2 depo ile eski yemekhane yıkıldı. Baraj yapımında kullanılan çok sayıda malzeme etrafa sürüklendi.

BAKAN EROĞLU: DENETİM ŞART

Konuyla ilgili açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kendi bakanlığının sorumluluğunda olan denetim konusunda "kadar önemli olduğu anlaşılıyor" dedi: "Baraj, özel sektörün yaptığı bir baraj. Aslında denetimin ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor. Bir derivasyon tünelinde kapağın sıyrılması neticesinde suyun boşalması vuku buldu. Ama şöyle bir sevindirici husus var, oradan boşalan sular hemen akabinde Yedigöze Barajı var, o barajda toplanıyor. Herhangi bir taşkın riski yok."

VALİ TESPİTİ YAPTI: SORUN KAPAKTA

Helikopterle baraj bölgesinde inceleme yaptıktan sonra şantiyede basın mensuplarına açıklama yapan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, sulara kapılıp kaybolan 10 işçiden 2'sinin cesedinin bulunduğunu söyledi. Vali Coş, baraj gövdesinde çatlak olduğu iddialarına ilişkin şunları belirtti:

"İlk bakışta kapakta sorun olduğu gözüyor. Bazı yayın organları baraj gövdesinde çatlaklar olduğunu duyurdu ancak yapılan değerlendirmede öyle bir şey görünmüyor. Bizzat ben de inceledim, sorunun kapakta olduğu görülüyor. Adı üstünde kapak, gerektiğinde açılacak gerektiğinde kapatılacak. Tabi bu kazadır, ortaya çıkan zararların, can kayıplarının telafi edilmesi için usulüne hukukuna uygun ne gerekiyorsa yapılacaktır."

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Bu arada, olayla ilgili Kozan Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Olay yerine gelen 2 savcı, inceleme yaptı. Baraj inşaatını yürüten şirketin yetkilileri ve işçilerin ifadesinin alınacağı öğrenildi.

Kaynak: ETHA