28 Şubat 2012 Salı

Aliağa Cezaevi'nde tutuklulara baskı

Aliağa Cezaevi'nde inşaatı bitmeden sevk edilen tutuklulara tecrit içinde tecrit uygulanıyor. Politik tutuklulara, haftalardır günlük gazete, televizyon ve radyo verilmedi.

Aliağa Cezaevi'nde inşaatı bitmeden sevk edilen tutuklulara tecrit içinde tecrit uygulanıyor. Politik tutuklulara, haftalardır günlük gazete, televizyon ve radyo verilmedi. Kadın tutuklular, cezaevine sevk sırasında "ince arama" adı altında çırılçıplak soyularak aranmak istendi.

Aliağa'da yapılan kompleks cezaevinin, 2012 yılının Haziran ayında açılması amaçlanıyordu. Ancak, cezaevinin inşaatı bitmeden, hem yeni tutuklanan kişiler hem de Bergama ve Buca cezaevlerinden tutuklular, Aliağa'ya sevk edilmeye başlandı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İstanbul İl Başkanı Hülya Gerçek ile İzmir İl Başkanı Meliha Kayacı da bu cezaevine konuldu. İki kadın tutuklunun ailelerinden alınan bilgiye göre, tutuklulara, cezaevine girişte çıplak arama dayatıldı, ayakkabıları da çıkarılmak istendi. Ancak kadın tutuklular, uygulamayı kabul etmedi.

11 Şubat gününden bu yana tutuklulara, günlük gazeteler verilmedi. Ayrıca, televizyon ve radyo satın alma talebi de karşılanmadı. Diğer cezaevlerinde bulunmayan kitap sınırlaması da Aliağa Cezaevi'nde uygulamada. Ailelerin, götürdüğü kıyafetler de tutuklulara verilmiyor.

Aileler, yaşananları, F tipi cezaevlerinde ilk yıllarda uygulanan baskılara benzetiyor, "Yakınlarımıza, tecrit içinde tecrit uygulanıyor" diyor.

Kaynak: ETHA