ESP/ Sosyalist Kadın Meclisleri, hapishanelerdeki işkencenin sistematik hale geldiğine dikkat çekti. Pozantı Çocuk Cezaevi'nde çocuklara işkence ve tecavüz edildiği hatırlatılan açıklamada, İzmir Aliağa Cezaevi'ne sevk edilen ESP yöneticilerine çıplak arama dayatılmasına tepki gösterildi.
Ezilenlerin Sosyalist Partisi/ Sosyalist Kadın Meclisleri (ESP/SKM) yazılı bir açıklama yaparak cezaevlerindeki sistematik işkenceye tepki gösterdi. Açıklamada, ESP İstanbul İl Başkanı ve SKM MYK üyesi Hülya Gerçek ile ESP İzmir İl Başkanı ve SKM Sözcüsü Meliha Kayacı'ya İzmir Aliağa Cezaevi'nde çıplak arama dayatıldığı belirtildi.
TMY kapsamında toplumsal muhalefetin tüm katmanlarını hapishanelere dolduran AKP Hükümetinin cezaevlerini sistematik işkence merkezi haline getirdiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Hapishanelerdeki bitmek bilmeyen işkencelere, hak ihlallerine dün bir yenisi daha eklendi. Henüz inşaatı bitmemiş olan İzmir Aliağa Cezaevi'ne sevkler yapıldı. ESP İstanbul İl Başkanlığı ve SKM MYK üyeliğini sürdürürken tutuklanan Hülya Gerçek ile İzmir İl Başkanı ve SKM sözcüsü olan Meliha Kayacı'nın da aralarında bulunduğu kadın tutuklulara, cezaevine girişte çıplak arama dayatıldı. Ancak kadın tutuklular, 'ince arama' adı altında yapılan bu uygulamayı kabul etmedi. Politik tutuklulara, haftalardır günlük gazete, televizyon radyo, ve ailelerin getirdiği kıyafetler verilmedi."
SKM açıklamasında, kadınların tüm alanlarda özgürlüğünü, yaşam hakkını elinden almaya çalışan erkek egemen devletin, hapishanelerde de “erk”liğini kadın bedeni üzerinde güce dönüştürmeye, kadınları bedenleri üzerinden teslim almaya çalıştığı kaydedildi.
F tipi hapishanelerde tecrit içinde tecrit uygulamasının sürdüğü, hasta tutukluların tahliye edilmediği kaydedilen SKM açıklamasında, "Biz kadınlar hapishanelerdeki bu şiddetin, insanlık dışı uygulamaların siyasi tutuklu kadınlar üzerinden hepimize yapıldığını düşünüyor ve bu şiddeti kınıyoruz. Hiçbir uygulamanın kadınları politika yapma hakkından alıkoyamayacağını bir kez daha belirtiyoruz. Hapishanede bulunanların birer insan olduğunu anımsatıyor ve insan haklarına, mahpus haklarına saygı gösterilmesini istiyoruz. Kadına yönelik şiddeti içeride ve dışarıda sistematik olarak sürdüren bu politikalara 'artık yeter' diyoruz" denildi.
Kaynak: ETHA