20 Ocak 2012 Cuma

Yeni Akit, Cezasını Ödeyip Nefret Saçıyor

Zenne'nin yönetmenleri M. Caner Alper ve Mehmet Binay, Yeni Akit gazetesinin Zenne filmini "Sapıkların Filmi" olarak haberleştirmesinin ardından yayınladıkları yazılı açıklamada, filmde ele alınan cinayetlerin bu tür yaklaşımlar sonucunda gerçekleştiğini belirtti.

LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel) bireylere yönelik "sapık" ifadesini kullandığı haberleri nedeniyle geçen hafta Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği'ne (KAOS GL) tazminat ödemeye mahkum edilen gazete, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin bu kararından sekiz gün sonra Zenne filminin konu alındığı "Eşcinsellerden Kültürel Atak" başlıklı bir habere imza attı.

Üst başlığı "Yargıtay'ın Vakit Aleyhine Kararı, Gayleri Şımarttı" olan haberde, "eşcinsellik propogandası sinema salonlarında", "yüksek dozda cinsellik ve sapık eğilimlerin meşrulaştırılma çabası", "eşcinsel lobisi sözde kültür faaliyetleri adı altında sapkınlık için atağa geçti" gibi ifadeler kullanılıyor.

Gazetecilerin film eleştirisini "kişisel onur ve hakların ihlaline ve hakarete dönüştürmemesi, toplumu kin ve nefrete sevk edecek şekilde yapmaması gerektiğini" ifade eden ve yasal haklarını kullanacaklarını söyleyen Zenne filmi yönetmenleri Alper ve Binay'ın, filmin internet sitesinden yayınladıkları açıklama ise şöyle:

"Ayrımcılık, nefret suçu, toplumsal dışlanma ve temel haklardan yoksun bırakılma gibi birçok konuda hak ihlali yaşayan kişilere karşı kamuoyunun bilinçlenmesini de amaçlayan Zenne filmi, Yeni Akit gazetesi tarafından 17 Ocak 2012, Salı günü yayımlanan Fahrettin Dede imzalı bir makalede 'Sapıkların Filmi' olarak nitelendirildi. Yeni Akit gazetesinde 'Eşcinsellerden Kültürel Atak' başlığıyla yayınlanan, filmin içinde yer almayan fotoğrafı ise 'Filmden Bir Görüntü' bilgisiyle yayımlayan gazete; Zenne filmini ve benzer kültürel çalışmaları, nefret söylemi ve suçlarını teşvik eder bir yaklaşımla, her anlamda hedef göstermektedir.

"Aynı makalede, Vakit gazetesi yazarı Serdar Arseven'e karşı açılan ve kazanılan bir davadan da söz edilerek, Yargıtay'ın, Vakit aleyhine çıkan kararının geyleri şımarttığı dile getirilmektedir. Yeni Akit, yargı organlarının kararına karşı da saygısızca yaklaşarak, mahkemelerimiz tarafından verilen bu cezayı küçümsemektedir.

"Zenne filmi; gerek Anayasamız, gerek İnsan Hakları Evrensel Bildirisi ve gerekse Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve dolayısıyla hukuk devleti ile koruma altına alınmış bulunan insan haklarından 'Yaşama Hakkı'nı öne çıkarmakta ve nefret söylemine de karşı çıkmaktadır. Ne yazık ki söz konusu makalede olduğu gibi bazı yazarlar, daha filmi izlemeden eşcinselliği 'sapıklık' olarak değerlendiren bir zihniyetle, yaşamın temelini oluşturan yaşama ve kişi hakkına, ölçüsüzce saldırıda bulunabilmektedirler.

"İşte bu tür yaklaşımların sonucunda ya filmdeki gibi bir cinayet ya da intiharla sonuçlanan olaylarla karşılaşılması kaçınılmazdır. Eşcinsellik bir hastalık, namussuzluk, ahlaksızlık yahut gayri insani bir durum değildir. Bizler sanatçılar olarak, toplumumuzda yaşayan farklı kimlikler ve yönelimdeki insanlara karşı hoşgörülü davranılması gerektiğini düşünüyoruz. Her gün binlerce insanın okuduğu bir gazetenin, toplumu kin ve düşmanlığa sevk eder, nefret suçlarını teşvik eder bir biçimde kaleme aldığı bu yazıyı yayımlamış olmasını esefle kınıyoruz. Bizce asıl sapıklık, yaşam hakkına saygı duymayan, toplumdaki insanları kin ve nefrete sevk eden düşüncelerdir.

"Bu yazı, 'Sapıkların Filmi' tanımlamasıyla şahsımıza yönelik hakaret ettiği gibi filme gidenlerin de sapık olduğu düşüncesini oluşturacak şekilde, kamuoyunu filmden soğutma ve uzaklaştırma amacıyla düzenlenmiştir. Bir yazarın film hakkında olumlu-olumsuz görüşlerini yazarken, eleştirisini kişisel onur ve hakların ihlaline ve hakarete dönüştürmemesi, toplumu kin ve nefrete sevk edecek şekilde yapmaması gerektiği açıktır.

"Yasal haklarımız kullanılacaktır."

Kaynak: Bianet