22 Ocak 2012 Pazar

‘Altıncı’ filoyu, Kazdağları’ndan kovmaya hazırlanıyorlar

Türkiye’nin en önemli oksijen merkezlerinden sayılan Kaz Dağları’nı tehdit eden altın madenciliği faaliyetlerini durdurmak için kolları sıvayan yaşam savunucuları yoğun kar yağışına rağmen mücaledeyi sürdürüyor. Çanakkale Çevre Platformunun bilgilendirme çalışmaları için hazırladığı ‘Altıncı Filo Kazdağları’ndan Defol’ yazılı pankart dikkat çekti.

Çanakkale Çevre Platformu üyelerinden oluşan yaklaşık 50 kişilik grup, Bayramiç ilçesi ve köylerinde bilgilendirme çalışması yaptılar. Platform üyeleri, ev ev gezerek köylerde madenciliğin zararlarına karşı halkı tedbirli olmaya çağırdılar.

PİLAV ŞENLİĞİ MADENCİLİĞE KARŞI EYLEME DÖNÜŞTÜ

Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tunçer’in de destek verdiği çalışmalar kapsamında, kahve toplantıları, ev gezmeleri ve pilav günü düzenleyen platform üyelerine Erdek, Biga ve çevre köylerden gelen yaşam savunucuları da eşlik etti. Kadınlara yönelik düzenlenen ev toplantılarında madenciliğin olumsuz etkilerini anlatan platform üyeleri, köylü kadınların sağlık sorunları hakkında da bilgi aldılar.

ÇED TOPLANTISINA HAZIRLANIYORLAR

Ardından Çan ilçesine bağlı Etili köyünde kurulan yerel pazarda da bildiri dağıtan platform üyelerine yöre halkı alkışlarla destek verdi. Buradan Evciler kö-yünde düzenlenen panele katılmak üzere hareket eden grup üyeleri, 24 Ocakta düzenleneceği duyurulan ÇED toplantısı öncesinde bölgede yeniden bilgilendirme çalışmaları yapacaklarını belirttiler.

‘DAĞLARIMIZDAN DEFOLUN!’ DİYECEĞİZ

24 Ocak tarihinde Muratlar köyünde yapılması planlanan ÇED toplantısı öncesinde bölgede altın madenciliğine karşı önemli bir muhalefet başladığını dile getiren platform üyeleri, “24 Ocakta Muratlar köyündeki ÇED toplantısında madencilik karşıtı bir tavır sergilenecek. Madencilere, dağlarımızdan defolun denilecek!” açıklamasında bulundular.

Yusuf Yavuz / Evrensel
Kaynak: Haberlink