Mehmet Ağar'ın faili meçhul cinayetleriyle bağlantısı olduğu, MİT'in savcılığa gönderdiği görüntülü belgede anlatılıyor. MİT, 17 yıldır belgeleri niçin sakladığını açıklamadı.
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), özel yetkili Ankara savcıları Hakan Yüksel ile Mehmet Özgür’e, 1990’lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlere ilişkin önemli belgeler gönderdi. Taraf gazetesinin haberine göre MİT görevlileri arasında geçen görüntülü belgede, faili meçhul cinayetlerde Mehmet Ağar, İbrahim Şahin ve Korkut Eken'in bilgisi olduğu belirtiliyor.
Faili meçhul cinayetleri soruşturma kapsamında şüpheli sıfatıyla ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılan Mehmet Eymür’ün anlatımları üzerine özel yetkili savcılar, MİT’ten, Eymür’ün anlatımlarına ilişkin bilgi ve belgelerin dökümünü istedi. Talep üzerine MİT, savcılara, 21.12.2011 tarih ve 1556497 sayılı bilgi talebine ilişkin bir yazı gönderdi.
Eski MİT Kontr-Terör Daire Başkanı Mehmet Eymür, kaçırıldıktan sonra kendisinden haber alınamayan MİT elemanı Tarık Ümit ve MİT mensubu Zafer Balamir arasındaki görüşmelerin yer aldığı 13 sayfalık belgede, Kürt işadamları Savaş Buldan, Behçet Cantürk ve Fevzi Aslan’ın infazlarına ilişkin detaylar yer aldı. Söz konusu belgelerin dökümünde, Cantürk, Buldan ve Aslan’ın infaz edildikten sonra üzerlerinde çıkan paraların dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ile eski Özel Harekât Daire Başkanvekili ve Ergenekon davası sanığı İbrahim Şahin’e verildiği bilgisi yer aldı. Belgelerde ayrıca, cinayetlerden Ağar ve Şahin’in yanı sıra emekli Albay Korkut Eken’in de haberdar olduğu belirtildi.
SAVCILIK: AĞAR CİNAYETLERDEN HABERDARDI
MİT’in gönderdiği Eymür, Balamir ve Ümit arasındaki görüşmenin dökümleri, tutuklu sanıklar, eski özel harekâtçılar Ayhan Çarkın ve Ercan Ersoy’un avukatlarının tahliye talebinde bulunmasına ilişkin savcılık mütalaasında yer aldı. Mütalaada şunlar kaydedildi: “Tarık Ümit’in, Behçet Cantürk-Recep Kuzucu, Savaş Buldan-Adnan Yıldırım, Hacı Karay ve Fevzi Aslan-Şahin Aslan cinayetlerinin kendisi ile birlikte özel harekât polisleri, askerler ve birtakım sivil şahısların da aralarında bulunduğu kişiler tarafından işlendiği, Behçet Cantürk, Fevzi Aslan ve Savaş Buldan’ın üzerinden çıkan paraların alınarak Mehmet Ağar’a getirildiği, bu paraların özel harekât polisleri ile cinayete katılan sivil şahıslara ve İbrahim Şahin’e verildiği, İbrahim Şahin, Mehmet Ağar ve Korkut Eken’in söz konusu cinayetlerden haberdar olduğu açıkça ifade edilmiştir.”
AĞAR, TOPAL CİNAYETİNDE DE DEVREDE
Savcılık mütalaasında ayrıca, Sedat Bucak’ın yeğeni Fatih Bucak’ın 2 Eylül 1996’da MİT’e verdiği ifadesine ilişkin, “Ömer Lütfü Topal cinayetinin planlayıcısının Sami Hoştan olduğu, anılan eylemi gerçekleştirenlerin İzmir Emniyet Müdürlüğü’nde çalışan Başkomiser Ercan Bozkurt ve Özel Harekât Daire Başkanlığı eski görevlisi Ayhan Özkan ve Oğuz isimli şahıslar olduğu, anılan polislerin Ağustos 1996 ayı sonlarında İstanbul’da gözetim altına alındıkları, ifadelerinin alınması için Ankara’ya getirildikleri, İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın devreye girmesiyle serbest bırakıldıkları...” ifadeleri de yer aldı.
MİT BELGELERİ BUGÜNE KADAR NİÇİN SAKLADI?
MİT'in savcılığa gönderdiği belgelerle ilgili olarak geçtiğimiz ay savcılığa 'şüpheli' sıfatıyla ifade veren Mehmet Eymür ifade vermişti. Eski MİT Kontra Terör Daire Başkanı Eymür, söz konusu belgelerin görüntüleriyle birlikte MİT'te bulunduğunu söylemiş, savcılık da bu ifadeye dayanarak belgeleri istemişti. 2 Mart 1995'te kaçırılan ve o tarihten itibaren kendisinden haber alınamayan MİT elemanı Tarık Ümit'in de Mehmet Ağar ekibi tarafından öldürüldüğü de Eymür tarafından dile getirilmişti.
MİT'in, aradan geçen zaman zarfında belgeleri niçin adli mercilere göndermediği konusunda bir açıklama yapılmadı.
Dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in, 3 Kasım 1993'te yaptığı “Elimizde PKK’ya yardım eden 60 Kürt işadamının listesi var” açıklamasından hemen sonra Kürt işadamları kaçırılarak öldürülmeye başlanmıştı. Öldürülerek kaçırılmaya başlanan işadamları listesinin, 27 Ağustos 1992'de Diyarbakır'da toplanan MGK toplantısında hazırlandığı ve listenin ilk halinde sayının 1200 olduğu daha sonra açığa çıkmıştı.
Kaynak: ETHA