20 Ocak 2012 Cuma

12 Eylül'e Üçüncü Soruşturma

Aralarında Abdülkadir Aksu, Vecdi Gönül, Hüseyin Çapkın, Mehmet Ağar gibi isimlerinde olduğu 12 Eylül döneminde kamu görevi yapan 500'e yakın isim hakkında soruşturma başlatıldı.


12 Eylül'ün generalleri Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında hazırlanan iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesinin ardından dönemin bazı kamu görevlilerine yönelik olarak da soruşturma yürütüldüğü ortaya çıktı.

Hakkında soruşturma yürütülen isimler arasında bugün İstanbul Emniyet Müdürü olan Hüseyin Çapkın, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Antalya milletvekili ve eski Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile AKP İstanbul milletvekili ve eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da bulunuyor.

Devrimci 78'liler'in listesi dosyada

Ankara özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin tarafından yürütülen 12 Eylül'e ilişkin üçüncü soruşturmada darbe döneminde görev yapan sıkıyönetim komutanlarının yanı sıra, valiler, emniyet müdürleri, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) görevlileri, askeri hâkimler, işkenceye uğrayanlar için "işkence görmedi" raporu veren doktorların da aralarında bulunduğu çok sayıda kamu görevlisi şüpheli olarak yer alacak.

Devrimci 78'liler Federasyonu tarafından hazırlanan ve darbe döneminde işkence suçu işleyen ve bu suça göz yuman 500 ismin yer aldığı 43 sayfalık liste savcılığın soruşturma dosyasına dahil edilmişti.
Listedeki isimlerden bazıları

Doğan Güreş (1. Ordu Komutanı), Bedrettin Demirel (2. Ordu Komutanı), Selahattin Demircioğlu (3. Ordu Komutanı), Orgeneral Sabri Yirmibeşoğlu, Orgeneral Hakkı Akansel (İstanbul Belediye Başkanı), Nevzat Ayaz (İzmir ve İstanbul Valisi), Vecdi Gönül (Ankara ve İzmir Valisi), Saffet Arıkan Bedük (Ankara Valisi), Hayri Kozakçıoğlu (Adana ve Olağanüstü Hal Bölge Valisi), Hüseyin Çapkın (Emniyet Genel Müdürlüğü siyasi konulardan sorumlu müdür yardımcısı), Ünal Erkan (Edirne Valisi), Mehmet Ağar (İstanbul 1. Şube Müdürü ve Ankara Emniyet Müdürü), Kemal Yazıcıoğlu (DAL Grubu Operasyon ve Sorgu Şefi), Atilla Aytek (Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve İstihbarat Daire Başkanı), Mehmet Eymür (MİT Kaçakçılık Daire Başkanı), Korkut Eken (MİT Kaçakçılık Daire Başkan Yardımcısı), Hanefi Avcı (MİT Van-Hakkari bölge sorumlusu), Nuri Gündeş (MİT yöneticisi), Erkan Gürvit (MİT yöneticisi ve Kenan Evren'in damadı).

* Bu haber Radikal gazetesinden Mesut Hasan Benli ve Vatan gazetesinden Çınar Özer'in haberlerinden derlenmiştir.

Kaynak: Bianet