Cezaevindeki hak ihlallerinin yazılı olduğu mektupların köşe yazarları ve gazetecilere yollanması engelleniyor; hapishanedeki kötü muameleye dair haberlerin yer aldığı gazeteler de mahkumlara verilmiyor.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi Cezaevi İzleme Komisyonu Ocak 2012 Raporu'na göre, tutuklu ve hükümlülerin sorunlarının başında sağlık geliyor.
Ayrıca, tutuklu ve hükümlülerin hak ihlallerini anlattığı mektupların gazetecilere ulaşması cezaevi idarelerince engelleniyor.
ÇHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Güçlü Sevimli ile Cezaevi İzleme Komisyonu'ndan Avukat Oya Aslan'ın bugün açıkladığı raporda, cezaevlerinde meydana gelen hak ihlalleri yer alıyor.
Rapor için, Marmara bölgesi içerisinde yer alan Tekirdağ 1 ve 2 No'lu F tipi hapishaneleri, Kocaeli 1 ve 2 No'lu F tipi hapishaneleri, Edirne F Tipi hapishanesi, Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi ile Maltepe Hapishanesi'nden 100'e yakın tutuklu ve hükümlü ile görüşüldü.
30 avukatın 3-15 Ocak arasında yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan raporu açıklayan Aslan, söze "Cezaevlerinde diğer mahkumla göz göze gelmek bile disiplin cezası konusu olabiliyor" diye başladı.
Aslan, hem adli hem de siyasi mahkumların hastaneye gidiş-gelişlerde ve sağlık muayenesinde büyük zorluklarla karşılaştığını, sağlık sorunu bulunan birçok tutuklu ve hükümlünün tedaviye ulaşamadığını söyledi.
"Kadın hastalıkları muayenesinde erkek jandarma odadan çıkmıyor, mahkumların kelepçeleri muayene sırasında bile açılmıyor. Bu uygulamalar kabul edilemez."
F tipinde "F tipi haber" yasak!
Bakanlık verilerine göre, 2000-2010 arasında cezaevlerinde 1700 kişinin hayatını kaybettiğini söyleyen Aslan, bu rakamın iki bine ulaştığını ve bu ölümlerin doğal sebeplerle olmadığını düşündüklerini açıkladı.
"Hapishane hakkında yapılan haberlerin yer aldığı gazetelerin içeri girişi engelleniyor. Gazetecilere mektup gönderilmesine de izin verilmiyor. Dışarıya çıkanlar, gözden kaçanlar..."
Edirne F Tipi Hapishanesi'nden R.Ç., raporda bu engellemeyi şöyle anlatıyor:
"Arkadaşlarım bana mektup gönderdiklerini söylüyorlar ama bana onlardan hiç mektup gelmedi. Benim gönderdiğim mektuplar da sahibine ulaşmamış. Gazetecilere hak ihlalleri hakkında gönderilen mektuplara da el konuldu."
Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nden F.Ö.A. da benzer bir şikayeti şöyle dile getiriyor: "Günlük gazete ve dergilerde beğenmedikleri haberleri karalıyorlar. Özellikle F tipi hapishanelerle ilgili haber varsa hiç vermiyorlar."
Ç.Ş. de "BirGün gazetesine yollamak istediğim ve hak ihlallerini içeren mektup, "örgütsel haberleşme" gerekçesiyle bir kısmı karalanarak gönderildi" diyor.
29 Mayıs 2011 tarihli BirGün gazetesi de, gazetenin mahkumlara verilmemesini konu edinen "Eyvah zulmümüzü yazmışlar" başlıklı haberi nedeniyle yine cezaevine alınmadı.
Tekirdağ 2 No'lu Cezaevi'nden A.H.B. de "Kürt olduğum için annemle Kürtçe konuştuğumda telefonu kesiyorlar" diyor.
Azadiya Welat, Özgür Gündem, Evrensel, Cumhuriyet ve BirGün gazeteleri hapishaneye girişi en çok engellenen gazetelerden.
ÇHD, hak ihlallerinin tespiti ve önüne geçilmesi için, bağımsız bir cezaevi izleme kurulu oluşturulmasını öneriyor.
* Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Kaynak: Bianet