27 Ocak 2012 Cuma

Kırmızı Bültenle Aranan Baba Bulunamadı

Eşcinsel olduğu için öldürülen Ahmet Yıldız'ın davası, kırmızı bültenle aranan sanık baba duruşmaya gelmediği için 20 Nisan'a ertelendi. Avukat Söyle, davanın ilerlemesi için gayret gösterilmediğini söyledi.

Eşcinsel olduğunu açıkladıktan sonra babası tarafından öldürüldüğü iddia edilen Ahmet Yıldız davasının 9. duruşmasına kırmızı bültenle aranan babası gelmediği için dava 20 Nisan'a ertelendi.

Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 8. duruşmada, 2008'de Kuzey Irak'ta olduğu tespit edilen sanık baba Yahya Yıldız'ın yakalanması için kırmızı bülten çıkarılmasına karar verilmişti.

Ancak bugün görülen duruşmaya Yahya Yıldız bulunup getirilemediği için dava ertelendi.

"Davanın ilerlemesi için gayret yok"

Cinayet sırasında yaralanan Ümmühan Draman'ın avukatı Fırat Söyle, duruşma sonrası bianet'e yaptığı açıklamada, dört aylık süreçte davada bir ilerleme sağlanamadığını belirtti.

"Yargılamanın ağır gitmesinin ötesinde sanığın yakalanması için bir gayret yok. Bu duruşma önceki duruşmaların benzeri ve devamı oldu. Eylül ayında kırmızı bülten çıkarılması için karar verilmesine rağmen, bu karar kısa bir süre önce yazılı olarak İstanbul  Emniyet'e gönderildi.

"Yazının geç yazılması bir ihmaldir. Bu dört aylık süreçte önemli bir adım atılmış olabilirdi. Davanın insan hakları alanında mücadele verenler tarafından sahiplenilmesiyle bir çözüme varılabilir."

Duruşmaya gözlemci sıfatıyla katılan Uluslararası Af Örgütü'nden Barbara Lodge, özellikle LGBT bireylerin hak ihlalleriyle ilgili davaları takip ettiklerini söyledi.

Ayrıca Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği, İstanbul LGTT Dayanışma Derneği, Kaos GL, İstanbul Feminist Kolektif'den de aktivistler duruşmayı izledi.

Kaynak: Bianet