25 Ocak 2012 Çarşamba

Çanakkale'de köylüler, Maden Firması Yetkililerini Kovaladı

Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'ne bağlı Muratlar Köyü ve Çan İlçesi sınırlarında kalan Söğütalan Köyü yakınlarında altın arama faaliyetlerinde bulunan iki maden firmasının 3 yetkilisi, Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı için geldikleri köyde, çoğunluğu kadın 50'ye yakın köylünün tepkisiyle karşılaştı. Toplantının yapılmasını engelleyen kadınlar, 3 firma yetkilisi bölgeden ayrılıncaya kadar protestolarını sürdürdü. (VİDEO)

Bayramiç İlçesi sınırlarındaki Muratlar Köyü'ne bugün gelen iki maden firmasının 3 yetkilisi, altın arama çalışmaları yapılan köylerin murtarları ve Bayramiç Belediye Başkanı CHP'li İsmail Sakin ile ÇED toplantısı yapmak istedi. Ancak firma yetkililerinin geleceğinden haberdar olan çevreci grup ile köylüler, toplantının yapılacağı Muratlar Köyü'nde biraraya geldi. Çoğunluğu kadın, 50'ye yakın köylü ile çevreciler, 3 yetkilinin, toplantının yapılacağı yere girmelerini engelledi ve geldikleri araçlara kadar kovaladı. Araçlarına binen 3 yetkili bölgeden ayrılıncaya kadar kalabalık grup protestoyu sürdürdü. Bölgede güvenlik önlemi alan jandarmanın yetersiz kaldığı görüldü. Bir türlü sakinleşmeyen köylü ve çevreciler, firma yetkilileri bölgeden ayrılınca protestolarına son verdi.

Çevre İl Müdürlüğü'nden yetkililer, ÇED toplantısının yapılamadığına dair tutanak hazırladı. Söğütgediği Köyü Muhtarı Şaban Çırak, "Altın arayan maden firmalarını köylerimizde istemiyoruz" diye konuştu.

Köylüler kararını verdi: “Altın Madeni istemiyoruz”

Çanakkale Çevre Platformu dönem sözcüsü Hicri Nalbant, Muratlar köyünde yapılacak olan ÇED toplantısı öncesi köyde bilgilendirme toplantısı yaptıklarını belirterek “köylüler toplantıya katılmayacaklarını ifade ettiler” dedi.

Bayramiç Muratlar Köyünde Altın madeni şirketi ÇED toplantısı yapıyor. ÇED toplantısı öncesi bölgede düzenledikleri etkinliklerle halkı bilgilendirdiklerini ifade eden Çanakkale Çevre Platformu dönem sözcüsü Hicri Nalbant, “Halk toplantıya katılmayacak, şirket bundan sonra ÇED alsa da bir anlamı olmayacak” dedi.

Muratlar köyündeki toplantıya 30 kişilik bir ekiple Çanakkale’den gideceklerini ifade eden Nalbant şunları söyledi; “30 kişilik araç kiraladık. 30 kişilik araçla eski garaj önünden Muratlar köyüne hareket edeceğiz. Pazar günü muratlar köyüne gittik, eğitim çalışması yaptık. Halkı bilgilendirdik. İyi geçeceğini düşünüyoruz. Oradaki eğilim toplantıya diğer yerlerde olduğu gibi katılmama yönünde ve toplantıyı protesto edecekler. Bu konuda birlik sağlandı. Bundan sonrası için bu ilk adım. Halkı bilgilendirme toplantısına katılmama, ilk tepki bu güne kadar bizim istediğimiz gibi oldu. Bundan sonra ÇED alabilirler alsalar bile kıymeti yok. Yöre halkı altın madeni istemiyoruz diyorlar bu bölgede. Köy halkı, bu halkı bilgilendirme toplantısı değil bunun adı halkı kandırma toplantısı diyor. Halkı kandırma toplantılarına itibar etmeyeceğiz, katılmayacağız diyorlar. Halkın iradesine rağmen yapılan her türlü girişim zorbalık olacaktır zulüm olacaktır . Bunu da siyanürcü şirketler böyle not etsinler.”

Kaynak: Çanakkale Olay