19 Ocak 2012 Perşembe

Hrant İçin Büyük Yürüyüş

Hrant Dink'in öldürülüşünün 5. yıl dönüm gününde düzenlenen yürüyüş 13.30'da başladı. Kortejin ön kısmı Agos binasına ulaştı. Binada üzerinde "Beş yıl da geçse, 95 yıl da geçse, bu dava böyle bitmez" yazılı bir pankart var.



19 Ocak 2007'de, Genel Yayın Yönetmeni olduğu AGOS gazetesi önünde öldürülen Hrant Dink için yapılacak yürüyüş hazırlıkları 11.30 itibariyle başladı.

Yürüyüş bugün saat 13.00'te Taksim Meydanı'nın Elmadağ'a doğru olan yönünde buluşuldu. Yürüyüş Osmanbey'deki AGOS binasının önünde tamamlandı.

Hrant'ın Arkadaşları gelen destek çağrısında yürüyüşte slogan atılmayacağını, örgütsel flama ve bayrak taşınmayacağını açıklamıştı.


İstanbul Emniyet Müdürlüğü yürüyüş nedeniyle güvenlik önlemleri aldı. Bu önlemlerin arasında Metro'nun Osmanbey durağının kapatılması da var. Metro Osmanbey durağını pas geçiyor.

Cumhuriyet Caddesi trafiğe kapatıldı. Polis helikopteri havada bölgeyi tarıyor.

* AGOS binası önünde bekleyenler anma toplantısının yapılacağı yere ve Şişli Belediyesi'nin yerleştirdiği tabelanın bulunduğu noktaya çiçekler bıraktı.

Çiçek koyanların arasında yazar Adalet Ağaoğlu da bulunuyordu. Ağaoğlu elindeki karanfilleri öperek Hrant Dink'in vurulup düştüğü yere koydu.

* Hrant'ın Arkadaşları adına açıklama metnini okuyacak Karin Karakaşlı, davada alınan kararı bianet için şöyle değerlendirdi:  "Öyle tuhaf bir durum ki, görünürde bir karar var ve bu karardan, kararı verenler dahil herkes rahatsız.

"Mahkeme hakiminin bugün yaptığı açıklamalara baktığımızda, 'baskıya dayanamadık, biran önce kapatmamız icap etti ve bu kadarıyla yetinmek durumunda kaldık' diye bir mesaj okuyorum çok açık. Bunu mahkeme başkanı 19 Ocak 2012'de söylüyor; başbakan, cumhurbaşkanı yargıyı gösteriyor.


"19 Ocak 2012'de niye 29 Ocak 2007'den de daha korkunç haldeyiz. Niye bu kadar öfkeyle, soğukla kaskatı donmuş hissediyoruz? Beş yılda gelinebilecek yer bu muydu? Bu ülke, bu evladına bundan fazlasını yapamadı mı? Zaten yaşatamadı, öldürdü... Dahası yok muydu? Elden gelmez miydi? Elden gelen birşey varsa sadece onu zorlatmaya çalışıyoruz. Yoksa herkes sabrın, izanın, insafın, herşeyin sonunda.

"Yine de insansak birşey adına devam etmek zorundayız. Sadece bunu yapıyoruz. Vicdan ya da kalpten bahsetmiyorum, ama Hrant Dink'i sevmese bile, bu ülke için bir miktar selamet düşünen bunu reva görmez. Hrant Dink'e kıydılar zaten, bir de Türkiye'ye kıymasınlar."



* Yürüyüş 13.00'da başladı. Binlerce kişinin oluşturduğu kortej ellerinde 'Hepimiz Hrantız,  hepimiz Ermeniyiz' yazılı dövizlerle yürüyor.

* Yürüyüşe katılan Ufuk Uras, "Ne cüretle deliller bu kadardı diyebilir sayın hakim. Dosya delille doluydu. Okusaydı, bu açıklamayı yapmazdı. Demek ki onun da vicdanı rahat değil. Bu dava Rakel Dink bitti dediğinde biter" dedi.

* 13.00: Korteje katılım sürüyor. Dink ailesinin bulunduğu ön kısım Divan Oteli'ni geçti. Kortejin arka bölümü Taksim Meydanı'nın Elmadağ çıkışında. Kortejde yaklaşık 10 bin kişinin olduğu tahmin ediliyor.


* Yürüyüş çağrısında sessiz yürüyüş olacağı söylenmişti. Ancak iki gün önce Dink Davası'nda çıkan kararın etkisiyle "Katil devlet hesap verecek" sloganları atılıyor.

* Batman'da askerlik yaparken, Ermeni soykırımının başlangıcının 96. yıldönümünde, 24 Nisan 2011'de kaza kurşunuyla öldüğü açıklanan er Sevag Balıkçı'nın ailesi de kortejde yer aldı.

* Korteje katılım sürüyor. Mecidiyeköy yönünden de 15.00'daki tören için gelenler var. Tören sırasında katılımcı sayısının 15 bini geçeceği tahmin ediliyor.

* Dün akşam televizyondaki programında Twitter'dan programı Tarafsız Bölge'de Dink cinayetini ve mahkeme kararını masaya yatıracaklarını duyuran ve takipçilerinden "Sen de mi Ermeni oldun?" şeklinde tepki alan Ahmet Hakan da yürüyüşte. Ahmet Hakan davada çıkan kararı "Biz zaten beğenmedik, vicdanımın rahatsız. Ama ne kararı veren hakim, ne hükümet kararı beğendi. Böyle garip bir dava ve karar" dedi.



* Hrant için Vedat Türkali de korteje katıldı.

* Yol boyunca binaların camlarından yürüyüşe destek oldukça yüksekti. Bazı iş yerleri yüksek noktadan görüntü almak isteyen fotoğrafçılara kapılarını açık tuttu.

* Gülten Kaya ise yürüyüşe katılım hakkında "Buradaki insan sayısı tüm vicdanlı insanları temsil ediyor. Türkiye bir kırılma noktasından geçiyor" yorumunu yaptı.

* BDP'li milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise Dink davası kararını şöyle eleştirdi: ''Devletin gizli açık bütün yapılanmalarının kol kola girip işlediği bir cinayet örgütün varlığını yansıtıyor. Hükümet kendini 'bu yargının tasarrufudur' deyip bunun dışına atamaz çünkü soruşturma izni hükümetten istendiğinde mesela MİT mensupları için vermedi. Her yerden örgüt çıkaran devlet bundan çıkarmıyorsa bu bir tek anlama gelir. Cinayeti devlet üstlenmiştir, katil de devlettir. Bundan sonraki temyiz sürecinden bahsedilmesi hiç önemli değil artık. Bu halkın vicdanında mahkum olmuştur. Temyiz hiç önemli değil.''


* Kortejin ön kısmı AGOS binasına ulaştı. Binada asılı dev pankartta "Beş yıl da geçse, 95 yıl da geçse, bu dava böyle bitmez" yazıyor.

* Saat 15.00: On bini aşkın katılımcı Hrant Dink'in anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.Daha sonra "Katil devlet hesap verecek", "Faşizme inat kardeşimsin Hrant', 'Yaşasın halkların kardeşliği', "Biz bitti demedem bu dava bitmez' sloganları atılmaya devam etti.

* Hrant'ın Arkadaşları adına hazırlanan basın açıklamasını Karin Karakaşlı okudu.

* Yürüyüş dağılırken yaklaşık 30 kişilik grup Taksim yönüne ilerlemeye çalışan araçlara saldırdı. Çevik Kuvvet ekiplerinin müdahalesinin ardından gruptakiler Tarlabaşı'nın ara sokaklarına yöneldi. Gruptan gözaltına alınanların olduğu bildirildi.

Kaynak: Bianet