18 Ocak 2012 Çarşamba

Samast'a Erken Tahliye İhtimali

Hrant Dink’in avukatlarından Cem Halavurt bianet'e, Yasin Hayal’in CMK 102’den tahliye olmasının mümkün olmadığını ancak Hrant Dink’in katili Ogün Samast için zamanından önce tahliye gibi bir ihtimal olduğunu söyledi.

Hrant Dink davası konusunda İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği "örgütsüz" kararından sonra, Yasin Hayal'in Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) 102. maddesi uyarınca tahliye edilebileceği konuşuluyor.

Mahkeme, kararını 24 Ocak ya da sonrasında açıklamış olsaydı Hayal, beş yıl boyunca hüküm verilmeden tutuklu kaldığı için tahliye edilebilecekti.

CMK 102. madde tutuklulukta geçecek süreyi belirliyor. Bu süre ağır cezada yargılananlar içinen fazla beş yıl.

Hrant Dink'in avukatlarından Cem Halavurt bianet'e, Yasin Hayal'in CMK 102'den tahliye olmasının mümkün olmadığını ancak Hrant Dink'in katili Ogün Samast için öyle bir ihtimal olduğunu söyledi.
Halavurt, "Yasin Hayal için bu mümkün değil. Dosya, Yargıtay'a gittiğinde sanık "hükümlü"  gibi kabul ediliyor ve beş yıl tartışması yaşanmıyor. Ama Yargıtay'ın bir yıl içinde karar vermesi gerekiyor. Karar vermez ise, o zaman beş yıllık süre Yasin içinde geçerli olacak. Fakat Yargıtay böyle dosyada bir yılda kararını açıklar" dedi.

Samast zamanından önce tahliye edilebilir mi?

Ancak Samast için durumun farklı olabileceğini ifade eden Halavurt, "Samast, için öyle bir ihtimal var. Ogün 22 yıl 10 ay hapis cezası aldı. Dosya örgüt kapsamından çıktı; dolayısıyla işlemiş olduğu suç "adi suç" kapsamına alındı. Bu durumda da yatması gereken süre 2/3'e düştü. Adi bir suç olduğu için de beş yıl aşıldığı anda tahliye gerektiriyor" dedi.

Samast için de Yargıtay'ın bir yıl içerisinde karar vermesi gerekiyor. Aksi halde Halavurt, Samast!ın 22 yılın 2/3'ünü yatacağını söyledi. Samast zaten beş yıldır hapiste olduğu için bu ihtimal, Samast'ın önümüzdeki beş yıl içinde aramızda olabileceği anlamına geliyor.

Kaynak: Bianet