25 Ocak 2012 Çarşamba

“Nefret Suçları Yasası İstiyorum”

Nefret Suçları Yasa Kampanyası Platformu “Nefret Suçları Yasası İstiyorum” çağrısıyla bir imza kampanyası başlattı. Murathan Mungan, Sırrı Süreyya Önder, Lale Mansur gibi isimler imza kampanyasına destek verenler arasında.

Yeni anayasada söz sahibi olmak için Nefret Suçları Yasa Kampanyası Platformu tarafından başlatılan "Nefret Suçları Yasası İstiyorum" kampanyası, en kısa sürede evrensel insan hakları ölçütlerine ve uluslararası örneklere uygun yasal düzenleme yapılması gerektiğini belirtiyor.

Bireysel ya da kurumsal olarak destek verilebilen kampanyaya LGBT, Alevi, Ermeni, Roman dernekleri gibi çeşitli kuruluşların yanısıra Murathan Mungan, Sırrı Süreyya Önder, Lale Mansur gibi isimler de destek verenler arasında.

Pembe Hayat LBGT Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Barış Sulu bianet'e yaptığı açıklamada nefret suçlarının herkesin sorunu olduğu ifade etti.

Sulu "Pembe Hayat olarak bu süreçte yer almazsak süreç eksik kalırdı. Çünkü LGBT bireyler de nefret suçlarının bir öznesi. Örneğin Türkiye Brezilya'dan sonra trans bireylerin en çok nefret cinayetlerine maruz kaldıkları ülke olarak raporlarda geçiyor. Bu nedenle 4 yıldır "Bize Bir Yasa Lazım" sloganıyla 20 Kasım haftasında Ankara'da etkinlikler düzenliyoruz" dedi.

Farklı olana yönelik nefret söyleminin yaygınlaştığını ve bu durumun Süryanileri de etkilediğini dile getiren Süryaniler. com'dan Şabo Boyacı ise bianet'e yaptığı açıklamada farkındalığı artırmak için imza kampanyasına katıldıklarını ifade etti.

Beyaz Güvercinler Girişimi de nefret söyleminin barış söylemlerinin önünü tıkadığını gerekçe göstererek bu yüzden imza kampanyasını desteklediklerini belirtiyor.

"Nefret Suçları Yasası İstiyorum" kampanyasının çağrı metninde şu ifadelere yer veriliyor:

"Suçun yöneldiği bireyin ötesinde, mensup olduğu gruba toplumda istenmediği mesajı verilir. Bu suçların sonucunda mesajın yöneldiği grup üyeleri kendilerini dışlanmış ve tehdit altında hisseder, korkuya kapılır, psikolojik travmaya, hatta intihara kadar varan sonuçlar yaşayabilir.

"Yakın zamanda Trabzon'da Rahip Santoro cinayeti (2006), Hrant Dink cinayeti (2007), Malatya Zirve Yayınevi katliamı (2007), Manisa Selendi'de Roman yurttaşlara linç girişimlerinin (2010) yanı sıra çeşitli il ve ilçelerde Kürt yurttaşlara yönelik linç girişimleri, basında çok sık yer alan LGBT cinayetleri bariz nefret suçlarındandır."

"Sen De Başkasın Nefretme"

"Sen De Başkasın Nefretme" sloganıyla düzenlenen imza kampanyası ilişkin yarın saat 11.00'de Taksim Hill Otel'de Galatarasay Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu'nun da katılımıyla bir basın toplantısı düzenlenecek. 

Toplantıya ilişkin yapılan duyuruda kampanyanın hedefi nefret suçlarına ilişkin yasal düzenlemelerin kamuoyunun ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) gündemine sokulması olarak belirtiliyor.

Türkiye'nin acilen somut adımlar atması gerektiği belirtilen duyuru metninde şu ifadeler yer alıyor:   "Nefret suçlarına ilişkin yasal düzenlemeler konusunda Türkiye Cumhuriyeti Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve AGİT gibi kurumlar nezdinde birçok uluslararası sözleşmeye imza atarak, yüküm altına girmiş olmasına karşın, bu doğrultuda somut adım atılmamaktadır."

İmza kampanyasına destek veren kurumlar ise şöyle:

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Beyaz Güvercinler Girişimi, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Dersim Ermenileri İnanç ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, Dikmen Deresi Kentsel Dönüşüm Mağdurları Dayanışma Derneği, Düşünce Suçuna Karşı Girişim, Edirne Roman Kültürünü Araştırma Derneği, Ekolojik Anayasa Girişimi, Gençlik Gündemi Derneği, Engelliler.biz, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Hrant Dink Vakfı, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı, İstanbul Protestan Kiliseler Vakfı, Kadın Yazarlar Derneği, Kadınlarla Dayanışma Vakfı, LGBTT Aileleri İstanbul Grubu (LİSTAG), Midyat Süryani Kültür Derneği, Mültecilerle Dayanışma Derneği, Özürlüler Vakfı, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Pozitif Yaşam Derneği, Protestan Kiliseler Derneği, Roman Gençlik Derneği, Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi, Savunma Avukatları Derneği, Sosyal Değişim Derneği, Sosyal Demokrasi Vakfı, Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), Süryaniler.com, Toplumsal İnisiyatifi Oluşturma Derneği, Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Emekçileri Sendikası İstanbul 1, 2, 3, 4 ve 5 No'lu Şubeler (TÜMBEL-SEN), Toplumsal Olayları Araştırma ve Yüzleşme Derneği, Türkiye Sakatlar Derneği, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği,Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Kaos GL Derneği, İstanbul LGBTT.

* İmza kampanyasına destek vermek için tıklayın.

Kaynak: Bianet