KCK Ana Davası'nın 41. duruşmasında İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey ile ilgili delil ikamesine devam edildi.
KCK Ana Davası'nın 41. duruşmasına Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor. 104'ü tutuklu 152 Kürt siyasetçi ve insan hakları savunucusunun yargılandığı davanın duruşmasına 25 tutuklu sanık raporlu oldukları gerekçesi ile katılmazken, 79'u tutuklu 82 sanık hazır bulundu.
Her duruşma olduğu gibi bugün görülen duruşma öncesi adliye çevresi ve adliye içinde yoğun önlem alan polis, oluşturduğu 3 arama noktasından adliyeye girmek isteyenler ile duruşmayı takip etmek isteyenleri ince aramadan geçirdi.
Son 6 duruşmadır delil ikamesi yapılan ve avukatların "usule uygun olmadığı" gerekçesi ile dosyadan çıkarılmasını talep ettiği belgelere ilişkin kararını açıklayan Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, belgelerin usulüne uygun temin edildiğini savundu.
Duruşmada savunma yapan Diyarbakır Baro Başkanı Av. Mehmet Emin Aktar, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey'in ev ve iş yerinde el konulan belgelerin, aramalar usule uygun olmadığı için dosyadan çıkarılmasını talep ettiklerini hatırlattı. Bu talebin bugüne kadar reddedildiğini, bugün de farklı bir karar beklemediklerini söyleyen Aktar, "Çifte hukuku neredeyse kanıksadık. Çiftte standartlı bir yargılama yapıldığına dair şüphemiz kalmadı. Mahkeme kararı olmaksızın İHD'de arama yapılmıştır. Bunun tutanaklara geçmesini istiyorum" dedi.
Mahkeme Başkanı Yılmaz, tutuklu yargılanan İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey'e ait ev ve iş yerinde yapılan aramaların tutanaklarını okuyarak, Erbey'e sordu. Erbey, mahkeme başkanının sorularına Kürtçe yanıt verince mikrofon kapatıldı.
Av. Feride Laçin, İHD'de yapılan aramalarda derneğin 25 yıllık tüm faaliyetleri ile ilgili 9 adet bilgisayarda yer alan 50 word belgesi ve 49 fotoğrafa el konulduğuna dikkat çekti. Ele geçtiği belirtilen fotoğrafların büyük bölümünün ölen insanlara ait olduğunu, çocuklarının bulunması için ailelerin derneğe getirdiği fotoğraflar olduğunu dile getiren Laçin, İHD'deki arama ile ilgili yarım saat içinde 3 ayrı karar alındığını belirterek bunun tutanaklara geçilmesini talep etti.
Av. Serdar Çelebi ise "Polis keyfi arama kararı istemiştir, Cumhuriyet Savcılığı ise bu kararı çıkarttırmıştır. Mahkeme heyetinin görevi hukuka aykırılığın hukuka uygunluğunu ortaya çıkarmak değil, hukuka aykırılığı ortaya çıkarmaktır" dedi.
'İHD FAALİYETLERİ YARGILANIYOR'
Mahkemenin ret kararına itiraz eden Av. Reyhan Yalçındağ Baydemir, Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz'a tüm talepleri reddettiği için tepki gösterdi. 1988 yılından bu yana 25 yıllık İHD faaliyetlerinin yargılandığını vurgulayan Baydemir, şöyle konuştu: "İHD'nin faaliyetlerini yargılayacaksanız eğer, 25 yıllık faaliyetlerini sadece müvekkilimiz Muharrem Erbey'e soramazsınız. O zaman derneğin eski görevlilerini ve başkanlarını da yargılamak zorundasınız. Bilinçsiz olarak yapılmış bir hukuksuzluk var ortada Sayın Başkan. İHD'nin aranması sırasında derneğin 25 yıllık arşiv belgelerine el konulmuş. O belgelerde 30 yıldan beri bölgede işlenen suçlar var Sayın Başkan. Suçları işleyen asker ve polisleri de yargılamalısınız sayın başkan. O zaman bu salonun bin misli bir salon yapıp, o sanıkları da yargılamak zorundasınız Sayın Başkan. Elbet bizimde soracağımız sorular vardır."
Erbey'in evinde bulunduğu belirtilen "Nasıl yaşamalı 1-2", "Kürt-Türk İlişkileri", "Onbinler ölmesin" "Demokratik Toplum Manifestosu", "PKK 8. Kongresi" isimli kitapları okuyan mahkeme başkanı, Erbey'e söz verdi. Kürtçe cevap veren Erbey, "Evimde 3 bin kitabım var. Tutanakta da var" diye konuşurken mikrofonu kapatıldı. Av. Mehmet Emin Aktar, müvekkili Erbey'in arama sırasında avukat olan eşi ile kardeşini aramak istediğini fakat polisin buna izin vermediğini, belirttikleri usulsüzlüklerden bir diğerinin de bu olduğuna dikkat çekti.
Kaynak: ETHA