22 Ocak 2012 Pazar

İşkenceyi örtbas eden doktora Bakan koruması

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Karabağlar Polis Karakolu'na işkence gördüğü kamera görüntüsüyle belgelenen Fevziye Cengiz'e “sağlam” raporu veren doktorun yasal çerçevesi içinde görevini yerine getirdiğini belirterek, hakkında inceleme yada soruşturma başlatılmasına gerek duyulmadığını söyledi. 


BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan’ın Cengiz’in karakolda darp edilmesiyle ilgili yazılı soru önergesini yanıtlayan Akdağ, “İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi görevlileri hakkında bakanlığımızca herhangi bir inceleme ve soruşturma başlatılmamıştır. İllerde işkenceye sıfır tolerans ve kötü muamelenin önlenmesi kapsamında verilen hizmet içi eğitimler bakanlığımızca teşvik edilmekte ve desteklenmektedir” dedi.

Buldan, doktor muayenesine götürülen Cengiz’e görevli doktorun kadının yüzüne bile bakmadan "Sağlam" raporu vermemesi hatırlatarak bunun Bakan Akdağ'ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: "Sağlık Bakanlığı olarak bu doktor hakkında herhangi bir inceleme ve soruşturma başlatıldı mı? Başlatmadıysanız herhangi bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz? Bakanlığınıza, 2002 yılından bugüne kadar doktorlarınızın muayeneleri sonucu, gözaltına alınan yurttaşlardan kaçına işkence ve insan haklarına aykırı muamelede bulunulduğu bildirilmiştir?"

İzmir'de ailesiyle birlikte eğlenmeye giden 37 yaşındaki Fevziye Cengiz, polisin kimlik kontrolü sırasında "kimliği" üzerinde bulunmadığı gerekçesiyle gözaltına alınarak Karabağlar Polis Karakolu'na götürüldü.

Savcılığa şikayette bulunan genç kadın, gözaltına alınmasından sonra yol boyunca dövüldüğünü, karakolda da kelepçelenerek dövülmeye devam edildiğini belirtti. Cengiz'in ifadelerinin doğru olduğu, karakoldaki güvenlik kameralarının savcılıkça getirtilmesi üzerine ortaya çıktı.

Görüntülerde Cengiz'in 2 sivil polis tarafından feci şekilde dövüldüğü görülürken, odadaki resmi polis duruma seyirci kalıyor.

Şikayet üzerine olaya karışan 3 polis, savcılığa verdikleri ifadede, Fevziye Cengiz'i kimliği olmadığı için karakola davet ettiklerini ancak alkollü olan kadının kendilerine direndiğini ve küfrettiğini iddia etti.

Açılan davada ise işkence Cengiz hakkında, polisleri "yaraladığı ve hakaret ettiği" gerekçesiyle 2.5 yıldan 6.5 yıla kadar, polisler hakkında ise "basit yaralama" gerekçesiyle 6 aydan 1,5 yıla kadar hapis cezaları istendi.

Kaynak: ANF