25 Ocak 2012 Çarşamba

Türkiye basın özgürlüğünde 10 sıra geriledi

2011 yılını çok sayıda gazeteciyi tutuklayarak kapatan Türkiye, RSF'nin 2011-2012 Dünya Basın Özgürlüğü listesinde 10 sıra birden geriledi. 2011 yılını "baskı" yılı olarak değerlendiren RSF, "Hiçbir zaman gazeteci çalışması özgürlük düşmanlarını bu kadar rahatsız etmedi" dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), 2011/2012 Dünya Basın Özgürlüğü listesini yayımladı.

Merkezi Paris'te bulunan örgüt, özelikle Arap isyanlarıyla birlikte listede çok sayıda değişim yaşandığını belirterek, "Çok sayıda medya, demokratik özlemleri veya muhalif hareketleri izlemenin bedelini ağır ödedi" dedi.

2011'İN KELİMESİ 'BASKI'

İktidarların, medya üzerindeki baskısının devam ettiğine dikkat çeken RSF, geçen yıl için kullanılan kelimenin "baskı" olduğunu belirtti. RSF, "Hiçbir zaman haber özgürlüğü demokrasi ile bu kadar ortak olmadı, gazeteci çalışması özgürlük düşmanlarını bu kadar rahatsız etmedi. Denklem basit: kamusal özgürlüklerin kaldırılması veya yokluğu, mekanik olarak basın özgürlüğünü de ortadan kaldırıyor. Diktatörler bilgiden korkuyor ve yasaklıyorlar, özellikle de kırılgan hale geldiklerinde" dedi.

RSF'in Dünya Basın Özgürlüğü Listesi'nde 179 ülke arasında son üç sırayı Eritre, Türkmenistan ve Kuzey Kore paylaştı. RSF, bu üç ülke için "Hiçbir kamu özgürlüğünün olmadığı mutlak diktatörlükler" dedi. Listede Suriye, 176. sıraya, Bahreyn 173. sıraya ve Yemen 171. sıraya düştü.

Listede ilk üç sırada önceki yıllarda olduğu gibi Finlandiya, Norveç ve Hollanda yer aldı.

MISIR'DA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ HALA YOK

Arap dünyasının 2011'in "motoru" olduğunu ifade eden RSF'nin listesine göre, isyanın başladığı ülke olan Tunus, 30 sıra ilerleyerek 134. sıraya yükseldi. Bahreyn ise 29 sıra geriledi (173), Libya, Kaddafi sayfasını çevirse de 154. sırada kaldı. Liste, Mübarek dönemindeki uygulamaların sona ermediğini gösterdi. Mübarek diktatörlüğünün devrildiği ve ordunun yönetimde olduğu Mısır, 39 sıra kaybederek 166. sıraya geriledi.

ABD 27 SIRA GERİLEDİ

Basın özgürlüğü birçok batıda da geriledi. ABD, 27 sıra gerileyerek 47. oldu. Bu gerilemenin Wall Street'i İşgal eylemlerini izleyen çok sayıda gazetecinin gözaltına alınmasından kaynaklandığı belirtildi.

Avrupa'da Beyaz Rusya 14 sıra kaybederken (168), kendisini "bölgesel model" olarak sunan Türkiye bir önceki yıla göre 10 sıra geriledi ve 148. oldu. Türkiye'nin eski reflekslerini bulduğunu belirten RSF, "geriye doğru büyük bir dönüş" ifadesini kullandı ve "Vaat edilen reformlardan uzak, adalet askeri rejimden bu yana ilk kez bu boyutta gazeteci tutuklamaları başlattı" dedi.

Kaynak: ETHA