23 Ocak 2012 Pazartesi

Katil Koca mı, Öldürülen Kadın mı Yargılanıyor?

Şefika Etik cinayetinin ilk duruşmasına katılan avukat Eyüboğlu, "Kadından kaynaklanan nedenlerle sanığın infiale kapıldığını iddia ediyorlar. Yargılanan sanık mıydı, ölen kadın mıydı tam anlayamadığım bir duruşma oldu" diyor.

Kocası tarafından öldürülen Şefika Etik davası, bugün kadın örgütlerinin de katılımıyla Manisa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşti. Şefika Etik cinayeti Habertürk gazetesinin sürmanşetine, kadının sırtına bıçak saplanmış halde ve görüntü mozaiklenmeden yer almıştı.

Saat 14'te başlayan dava esnasında Manisa'dan kadınlar, İzmir Kadın Platformu ve İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi yaptıkları basın açıklamasının ardından adliye önünde nöbet tuttu.

Davayı takip eden avukat Meriç Eyüboğlu, İstanbul Feminist Kolektif olarak Manisa'ya giderek davayı takip ettiklerini ve Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı adına müdahillik dilekçesi verdiklerini söyledi. Hakimin sundukları dilekçeyi inceleyip bir sonraki celsede karar vereceğini, yakın zamanda Ankara'da bir davada olduğu gibi olumlu cevap beklediklerini belirtti.

Duruşmada sanık ve yanısıra altı tanık dinlendi. Tanıkların hepsi sanığın ağabeyleri ve çocuklarıydı. Eyüboğlu, çocukların anneleri aleyhine, yani babalarını koruyan ifadeler verdiklerini ancak ifadelerin çelişkili olduğunu ifade etti.

Savunma "anlık öfke"

Sanığın duruşmada "kendisini iki kere affettim, bir kere sığınmaevinden gittim aldım ama o bunun kıymetini bilemedi" dediğini belirten Eyüboğlu, duruşmayı şöyle anlattı:

"Sanık ve tanıklar 'Şefika Etik birden fazla erkekle mesajlaşıyordu' diyor. Bu tahrik indiriminden yararlanmak için çizilen bir senaryo. İddianamede cinayetin tasarlanarak işlendiğine ilişkin bir madde var ve bu da cezayı arttıracak bir şey.

"Bu nedenle bütün ifadeleri cinayeti tasarlamadığı ve anlık öfkeyle yaptığı üzerine kurmuşlar. Sanki önceden benzini getirip çamaşırlığa saklamamış, günler öncesinden aile meclisinde konuşulmamış gibi, o anda öfkelenip 20 kere bıçakladığını, sonra da hızını alamayıp kadını yaktığını söylüyorlar.

"Kadından kaynaklanan nedenlerle sanığın infiale kapıldığını iddia ediyorlar. Bu nedenle de aslında yargılanan sanık mıydı, ölen kadın mıydı tam anlayamadığım bir duruşma oldu."

Şefika Etik davasının ikinci duruşması 21 Mart'ta Manisa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Kaynak: Bianet