24 Ocak 2012 Salı

"Ayşe Paşalı Kararı Kadın Mücadelesinin Getirisi"

Yargıtay, Ayşe Paşalı'yı öldüren kocasına verilen müebbet hapis cezasını onadı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'ndan Çalışkan "olumlu ve diğer davalara da örnek teşkil edecek bu karar, kadına yönelik şiddete karşı verilen mücadelenin bir getirisi" diyor.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Ayşe Paşalı'yı öldüren eski kocası İstikbal Yetkin'e "tasarlayarak öldürmek" suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını oy birliğiyle onadı.

Sanık avukatlarının tasarlama olmadığı ve haksız tahrik indirimi uygulamanmasına ilişkin temyiz itirazları ise reddedildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'ndan Selin Çalışkan, kadına yönelik şiddetle mücadelenin simgesi haline gelen Ayşe Paşalı davasından çıkan kararın olumlu ve diğer birçok dava için örnek teşkil edecek bir karar olduğunu söyledi.

Çalışkan, "bu tür davalarda, katilin 'ben karımı seviyorum, pişmanım' demesiyle bile cezada indirim uygulanması maalesef çok sık karşılaştığımız birşey. Ayşe Paşalı simgesel bir isim haline geldi. Katile verilen müebbet hapis cezasının oy birliğiyle onanması çok olumlu.

"Özellikle bu davadan böyle bir karar çıkmasını çok önemsiyoruz. Bu karar, kadına yönelik şiddete karşı verilen mücadelenin bir getirisi. Önümüzde birçok başka dava var" diye konuştu.

Ne olmuştu?

Şiddet görmesi nedeniyle boşandıktan sonra, eski kocası ölümle tehdit ettiği için mahkemeden koruma isteyen Ayşe Paşalı, boşandığı gerekçesiyle koruma talebi reddedilmişti. Eski koca İstikbal Yetkin, 17 Aralık 2010'da Ayşe Paşalı'yı bıçaklayarak öldürmüştü.

Kaynak: Bianet