25 Ocak 2012 Çarşamba

Kürsü Senin İstanbul

İstanbul'da rant kaygısıyla yapılan düzenlemelere karşı mücadele kararı alan sivil toplum örgütleri, sanatçılar ve aktivistler Kent Hareketleri adıyla bir araya geldi. Serbest kürsünün kurulacağı ilk toplantı pazar günü Taksim Gezi Parkı'nda yapılacak.

Kent Hareketleri imzasıyla bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, çeşitli dernekler ve meslek grupları, aktivistler, akademisyenler, aydınlar, sanatçılar ve İstanbul'a sahip çıkmak isteyen herkes örgütlü bir kent mücadelesi için harekete geçiyor.

İlk aşamada İstanbul'da kentsel dönüşüme karşı birleşerek mücadele başlatan farklı gruplar 29 Ocak Pazar günü Taksim'de "Kent Hakkı" için toplanacak.

"Kürsü Senin İstanbul" sloganıyla duyurulan ve saat 11.00'de başlayacak olan Taksim Gezi Parkı'ndaki buluşmada, tematik konuşmaların yanı sıra dayanışma konuşmaları da yapılacak ve ardından "Serbest Kürsü" kurulacak.

Kent hakkı

Kent Hareketleri pazar günkü toplantının duyurusunda bir araya geliş nedenlerini "yaşadığımız kentleri kendi arzularımıza göre inşa etme ve dönüştürme hakkımızı ilan etmek ve bundan böyle elbirliği ile örgütlü bir kent mücadelesini başlatmak" ifadeleriyle dile getirdi.

Kent Hareketleri yaptıkları duyuruda, İstanbul'da "kent hakkı"na sahip çıkmak için toplanırken onları bir araya getiren konuları ve tavırlarını da açıkladı.

Üçüncü köprü, tüp geçit ve Kanal İstanbul gibi ranta yönelik bir dizi kentsel dönüşüm/yenileme projesiyle İstanbul'un tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerinin yok edileceğinin vurgulandığı duyuruda kamu yararını, sosyal adaleti ve çevresel sürdürülebilirliliği hiçe sayan projelere karşı oldukları da ifade edildi.

Yaşanmakta olanın "mahallelerimizi yıkarak sadece yaşam alanlarımızı değil, tüm sosyal ağları ve dayanışma ilişkileri ile yaşamlarımızı da darmadağın eden" bir düzen olduğu belirtildi.

İstanbul'u "bir otobanlar/AVM'ler/ beton ucubeler ile ihlal ve mağduriyetler cehennemine çevirme yolundaki bu gidişata" karşı bir araya gelinmesi gerektiğine değinildi.

Kent Hareketleri'nin duyurusunun tam metnine ulaşmak için tıklayınız.

Kaynak: Bianet