18 Ocak 2012 Çarşamba

78'liler Darbecilerin Peşini Bırakmıyor

Devrimci 78’liler Federasyonu, 12 Eylül askeri darbesine ilişkin eski Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davaya müdahil olmak için dilekçe verdi.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya darbeden zarar görmüş herkesin katılmasının öneminin vurgulandığı dilekçede şu ifadelere yer verildi:

"Temel hak ve hürriyetlerin açık ihlali dolayısıyla başta yaşam hakkı olmak üzere temel hakların ihlalinin önlenmesi doğrultusunda çalışma yapan kurumlar hatta soruşturmanın yürütülüş şekli nedeniyle toplumdaki her birey suçtan zarar görendir ve faillerin yargılanmasında aktif ve etkin bir rol oynamayı istemeye hakkı vardır. Adaletin gerçekleştirilmesinde, maddi gerçeğin açığa çıkartılmasında etkin rol alma konusunda işlevi büyüktür.

"Özellikle devlet hakkında şüpheli-sanık sıfatıyla yürütülen muhakeme işlemlerinin hem yapısal hem pratik olarak adil ve tarafsız sürdürülmesi pek mümkün olmamaktadır. Bu tip olaylarda iddia makamı mağdurun haklarını yeteri kadar savunamamaktadır.

"Darbenin üzerinden 33 yılın geçtiği düşünülürse darbe sürecini bizzat yaşamış ve darbeden zarar görmüş kişilerin ve bu kişilerin oluşturduğu örgütlenmelerin, darbenin gerek hazırlık aşamasında, gerek yönetimi döneminde yaşanan maddi gerçeğin açığa çıkarılması bakımından davaya katılmaları son derece önemlidir.

"Devrimci 78'liler Federasyonu'nun, darbecilerin yargılanması ve darbe kültürünün ve girişimlerinin önlenmesi bakımından adil ve tarafsız bir yargılamanın yürütülerek sorumluların cezalandırılmasında haklı menfaati bulunmaktadır".

Kaynak: Bianet