13 Ocak 2012 Cuma

Demokrasi güçlerinden dayanışma çağrısı

Emek ve demokrasi güçleri, KCK adı altında yürütülen siyasi operasyonları kınadı, Kürt halkıyla dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı.

SES, Tüm Bel-Sen, Tekstil-Sen, DSİP, İslami Sorumluluk Hareketi ve Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu ayrı ayrı yaptıkları yazılı açıklamalarda, KCK adı altında yürütülen siyasi operasyonlara tepki gösterdi.

Bugün, 17 ilde 103 noktaya yapılan baskınlarla 30'u aşkın kişi gözaltına alınmıştı. Barış ve Demokrasi Partisi il ve ilçe binalarına, BDP'li belediyelere, KESK Genel Merkezi'yle bağlı sendikalara, çok sayıda kültür kurumuna ve aralarında milletvekili Leyla Zana'nın da olduğu çok sayıda eve polis baskınları düzenlenmişti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, KESK Genel Merkezi'ne ve sendika binalarına yönelik baskınları protesto etti. SES, operasyonların kamu emekçilerinin mücadelesine yönelik olduğunu belirtti.

SES, gözaltındaki sendika üyelerinin serbest bırakılmasını istedi, mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundu.

'AKP TEK PARTİ DİKTATÖRLÜĞÜ KURUYOR'

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Çalışanları Sendikası (Tüm Bel Sen) ise "AKP iktidarı ülkeyi tek parti diktatörlüğüne çevirmek adına her geçen gün yeni bir saldırı gerçekleştiriyor" dedi, operasyonun hukuki değil siyasi olduğunu ifade etti.

Belediye emekçileri; askeri operasyonları, demokratik kurumların basılıp üye ve yöneticilerin gözaltına alınıp tutuklanmasını kınadı, "Ne hukuken ne de ahlaken bir yere konamayacak bu operasyonlar AKP'nin ülkemizde faşizmi kurumsallaştırmayı amaçlayan gerçek yüzünü teşhir etmektedir" dedi.

'EMEK, BARIŞ VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ SUSTURULAMAZ'

Tüm Bel-Sen açıklamasında şöyle denildi: "Toplumun emek, demokrasi, barış ve özgürlükten yana örgütlü güçleri, ülkeyi adeta açık bir cezaevine dönüştüren bu saldırılarla susturulamaz. Hukuksuz bir biçimde gözaltına alınan tüm demokratik kurum çalışanları serbest bırakılmalıdır."

Tekstil-Sen, "AKP konuşmayan, sorgulamayan, kendisine biat eden bir toplum yaratmak istiyor. Biat etmeyen, haksızlık karşısında sesini yükselten, emek sömürüsüne karşı duran, kardeşlik, barış ve özgürlük isteyen her kesim AKP'nin hedefindedir" dedi.

Tekstil-Sen, mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı, Terörle Mücadele Yasası'nın iptal edilmesini, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasını, gözaltındakilerin serbest bırakılmasını istedi.

'TC KÜRT SORUNU'NU ÇÖZEMEZ'

İslami Sorumluluk Hareketi, operasyonları 'sürek avı' olarak nitelendirdi. İSHAR, açıklamasında, operasyonlara karşı halkın haklı iradesinin yanında olacağını belirtti, "TC'nin ve onun ister Müslüman ister laik olsun; yürütme, yargı ve yasama organlarının 'Kürt sorunu'nu anlamak ve çözmek gibi bir niyetlerinin olacağına hiçbir zaman inanmadığımızı tüm insanlığa hatırlatırız" dedi.

DSİP: İÇİŞLERİ BAKANI İSTİFA

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) Genel Başkanı Doğan Tarkan, partisinin Genel Başkan Yardımcısı Damla Çimen'in de gözaltına alınmasını kınadı.

Tarkan, Leyla Zana'nın milletvekili olmasına rağmen evinde arama yapılmasına tepki gösterdi, "Leyla Zana'ya dokunmayın! BDP milletvekillerine dokunmayın!" dedi.

Tarkan, "BDP'ye yönelik baskılar Kürt halkının özgürlüğünü engellemekle kalmayıp Batı'daki demokratikleşme girişimlerini de yok etmektedir" dedi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in istifa etmesini isteyen Tarkan, "O koltukta oturduğu sürece Türkiye'de barışa ve özgürlüğü ulaşmak imkansızdır" dedi.

'SUSMA SUSTUKÇA SIRA SANA GELECEK'

AvEG-Kon, operasyonların Kürt halkına karşı sivil darbe olduğunu vurguladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Kürt halkının haklı ve onurlu ulusal mücadelesine tahamül edemeyen, inkar etme, yok sayma ve katletmekle Kürt halkının sesini kısamayan, özgürlüğe yürüyüşünü engelleyemeyen AKP devleti, bu operasonla kendi hukukunu da rafa kaldırmıştır. Devletin tarafında olmayan tüm Kürtler suçlu ve devletin hedefinde."

Kürt halkıyla dayanışmayı büyütmeye çağıran AvEG-Kon, "Bugün Kürt halkına yapılanlara sessiz kalanlar unutmasınlar ki yarın sıra kendilerine gelecek. Gün sokağa çıkma ve Kürt halkının yanında olma günüdür" dedi.

Kaynak: ETHA