13 Ocak 2012 Cuma

ERKEK ŞİDDETİ 2011: Erkekler 257 Kadın Öldürdü

2011'de erkekler 257 kadın, 32 erkek, 14 çocuk ve iki bebek öldürdü; en az 102 kadın ve 59 kız çocuğuna tecavüz etti; 167 kadını taciz etti; 220 kadını yaraladı. 2010'da erkekler 217 kadın ve üç çocuğu öldürmüştü.

Kadınları en çok kocaları öldürdü, sevgilileri tecavüz etti. Taciz ise en çok tanımadıkları erkeklerden geldi. Kadınlar en çok evlerinde tecavüze uğradı.

bianet'in çetelesine göre erkekler 2011'de 257 kadın, 32 erkek, 14 çocuk ve iki bebek öldürdü, en az 102 kadın ve 59 kız çocuğuna tecavüz etti.

2011'de koruma talep ettiği, savcılığa veya polise şikayette bulunduğu ya da sığınmaevlerine yerleştirildiği halde 11 kadın öldürüldü, üç kadın ağır yaralandı.

Erkekler 2010'da 217 kadın ve üç çocuğu öldürmüş, en az 207 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etmişti.
Çetelemize ancak "haber olabilmiş" şiddet olayları yansıdı ama kadınların kararlı mücadelesi sayesinde 2011'in özellikle ikinci yarısında erkek şiddeti basına daha çok yansıdı, üçüncü sayfalardan manşete taşındı.

Şiddetin bahanesi bu sene de çoktu. En yaygını kadınların ayrılma isteği ya da erkeği geri çevirmesi, yani "hayır" demesiydi. Şiddete neden gösterilen bahanelerin tümü erkeklerin tahakkümlerinin sarsıldığını hissettikleri durumlara işaret ediyordu.

"Namus", kıskançlık, paranoya, kadının evi terketmesi ve boşanma davaları erkeklerin en çok gösterdikleri bahanelerindendi. Kimi zaman kötü bir rüya bile şiddetin gerekçesi oldu. Ramazan ayında yemek tuzsuz olduğu ya da geciktiği için karısını mutfak aletleriyle döven/öldüren erkekler oldu.

Hem şiddeti uygulayanlar hem maruz kalanlar her yaş ve meslek grubundandı.

257 kadın öldürüldü

Erkekler 2011'de 257 kadın, 32 erkek, 14 çocuk ve iki bebek öldürdü. En çok cinayet Şubat ayında ve Haziran-Eylül arası dönemde gerçekleşti.

2011'de çok sayıda erkeğin cinayetin ardından intihar etmesi veya intihara teşebbüs etmesi dikkat çekti. Erkek şiddeti vakalarının gazete manşetlerine taşınmasıyla, faillere uygulanan ceza indirimleri de gündeme taşındı, cinayetin ardından polise teslim olan erkeklerin sayısı arttı.

Kadınları en çok kocaları öldürdü. En çok kullanılan cinayet aleti ise ateşli silahlardı.

* Failler erkeklerden 33'ü cinayetin ardından intihar etti, 13'ü intihara teşebbüs etti. 18 erkek cinayetin ardından polise teslim oldu.

* 2011'de en çok kadın katli İstanbul'da yaşandı. Ardından İzmir ve Adana geldi.

* Kadınları en çok kocaları öldürdü. Faili belli olan cinayetlerde; 112 kadın kocaları, 23'ü sevgilileri, 20'si eski kocaları, 12'si erkek kardeşleri/ağabeyleri, 10'u oğulları veya damatları, sekizi reddettikleri erkekler, altısı diğer akrabaları, beşi ise hırsızlar tarafından öldürüldü.

* 2011'de erkeklerin en çok kullandığı cinayet aleti ateşli silahlardı. 115 erkek ateşli silahlarla, 82'si bıçakla, sekizi boğarak, dördü döverek, biri yakarak öldürdü. İki kadın, erkek şiddetinden kaçarken camdan düştü, birine otobüs çarptı; üçü de öldü.

*  2010'da erkekler en az 217 kadın ve üç çocuğu öldürmüştü.

Devlet koruyamadı

2011'de koruma talep ettiği, savcılığa veya polise şikayette bulunduğu ya da sığınmaevlerine yerleştirildiği halde 11 kadın öldürüldü, üç kadın ağır yaralandı.

Kimi zaman şikayet ettikleri erkekle nikahı olmadığı için kadının koruma talebi reddedildi, kimi zaman yeterli önlem alınmadığı için kadınlar öldürüldü.

* 2011 Haziran'dan Aralık sonuna kadar iki kadın koruma altındayken kocası tarafından öldürüldü.

* Savcılığa şikayette bulunduktan sonra iki kadın eski kocaları, bir kadın eski sevgilisi,  bir kadın ise birlikte olma talebini reddettiği bir erkek tarafından öldürüldü.

* Bir kadın sığınmaevinden işe giderken yolda, iki kadın kocası tarafından sığınmaevinden çıkartılarak, iki kadın da sığınmaevinden ayrılıp evine döndükten sonra öldürüldü.

* Koruma talebi reddedilen dört kadını kocaları silahla ağır yaraladı. Bir kadın sığınmaevinin içinde kocası tarafından bıçaklandı. İki kadının koruma talebi evli olmadıkları gerekçesiyle, bir kadının ise şiddete şahitlik eden olmadığı için reddedildi.

102 kadın ve 59 çocuk tecavüze uğradı

2011'de tecavüz vakaları yine basına en az yansıyan haberlerdendi. Buna rağmen 2011'de gazetelerde en az 102 kadın ve 59 kız çocuğu tecavüze uğradığını okuduk.

Kadınlara en çok tanıdıkları erkekler tecavüz etti. Tecavüzcü erkekler arasında en başta sevgilileri vardı. Onları kocaları, eski kocaları, kocalarının arkadaşları, iş arkadaşları, babaları ve akrabaları izledi.

Kadınlar, sanılanın aksine, en çok evlerinde tecavüze uğradı. Birçok kadın ve kız çocuğu fuhuşa zorlandı. Tecavüze uğrayanlar ve tecavüzcüler her yaştandı.

Tecavüze uğrayan bir kadın ve tecavüze uğrayan bir kız çocuğunun babası intihar etti.

* Faili belli olan tecavüz olaylarında, 45 kadın tanıdıkları, 39 kadın tanımadıkları erkeklerin tecavüzüne uğradı. Yedi kadın seks işçiliği yapmaya zorlandı. Sekiz kadın ise hırsızlık amacıyla kendilerine saldıran erkeklerin tecavüzüne uğradı.

* 51 kadın evinde, 22 kadın sokakta, 17 kadın alıkonularak, 10 kadın işyerinde tecavüze uğradı.

* 25 kız çocuğu tanıdığı, 22 kız çocuğu tanımadıkları erkeklerin tecavüzüne uğradı. 11 kız çocuğu seks işçiliği yapmaya zorlandı.

* 22 kız çocuğu zorla alıkonularak, 14'ü evde, sekizi sokakta tecavüze uğradı.

* Temmuz'dan Aralık'a kadar dokuz kadına sevgilisi, sekiz kadına kocaları, beş kadına arkadaşları, beş kadına iş arkadaşları, üç kadına babaları, iki kadına eski kocaları, iki kadına eski sevgilileri, iki kadına se kocalarının arkadaşları tecavüz etti.

* 2010'da 207 kadın ve kız çocuğunun tecavüze uğradığı gazetelere yansımıştı.

220 kadın yaralandı

2011'de erkekler en az 220 kadını yaraladı. En çok şiddet/yaralama Ağustos ayında yaşandı.

Kadınlar en çok kocalarından şiddet gördü. Kadının boşanmak istemesi en sık karşılaşılan şiddet bahanesiydi.

* 132 kadını kocası yaraladı. Bunlardan 30'u boşanma davası açmaya hazırlanıyordu ya da davaları sürmekteydi.

* 26 kadını sevgilileri veya eski sevgilileri; 19 kadını eski kocaları, 18 kadını tanımadıkları erkekler, 11 kadını oğulları veya damatları; beş kadını iş arkadaşları, dört kadını babaları, üç kadını erkek kardeşleri/ağabeyleri ve iki kadını diğer akrabaları yaraladı.

* Ağustos'tan Aralık sonuna kadar beş aylık süreçte 96 kadın darp edildi, 34 kadın kesici aletlerle, 13 kadın ateşli silahlarla yaralandı.

* 2010'da erkekler 164 kadını yaralamıştı.

167 kadın tacize uğradı

2011'de en az 167 kadın taciz ve/veya cinsel şiddete uğradığı basına yansıdı. Taciz evde, sokakta, okulda, hastanede, otobüs durağında, otoparkta, mağazalarda, saunada, kısacası her yerde yaşandı.

Kadınları en çok tanımadıkları erkekler taciz etti. Onları patronları, iş arkadaşları, kocalarının arkadaşları, kayınpederleri, sevgilileri takip etti.

* 2010'da gazetelere en az 381 kadın ve kız çocuğunun tacize uğradığı yansımıştı.

En çok şiddet İstanbul'da

2011'de basına yansıyan haberlere göre en çok kadına yönelik şiddet, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, tecavüz, yaralama ve çocuk istismarı Marmara Bölgesinde yaşandı.

En çok şiddet İstanbul'da yaşandı. Ardından sırasıyla Adana, Antalya, İzmir geldi.

* Haziran başından 2011'in sonuna kadar Marmara'da 154, Akdeniz'de 118, Ege'de 79, İç Anadolu'da 72, Karadeniz'de 66, Doğu Anadolu'da 27 ve Güneydoğu Anadolu'da 32 erkek şiddeti vakası gazetelere, internet sitelerine ve haber ajanslarına yansıdı.

* Haziran başından 2011'in sonuna kadar İstanbul'da 65, Adana'da 55, Antalya'da 38, İzmir'de 35, Bursa'da 30, Ankara'da 29 şiddet vakası yaşandı.

* 2010'da en çok cinayet ve yaralama İstanbul ve Adana'da yaşandı.

Kaynak: Bianet