13 Ocak 2012 Cuma

'Cinsiyet kimliği Anayasa'ya girsin'

Temel Haklar ve LGBT toplantısında, yeni Anayasa'da cinsiyet kimlikleri ve cinsel yönelimlerin yeri tartışıldı.

Sosyal Politikalar, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Araştırmaları Derneği (SPOD), yeni Anayasa tartışmaları kapsamında "Temel Haklar ve LGBT" konulu toplantı düzenledi.

Moderatörlüğünü Radikal Gazetesi'nden Pınar Öğünç'ün yaptığı toplantıda, Ekolojik Anayasa Platformu'ndan Ümit Şahin, Anayasa Kadın Platformu'ndan Selen Yılmaz ve Yeni Anayasa Platformu'ndan Akın Özçer konuştu.

Özçer, platformun şimdiye kadar 30'a yakın ilde toplantılar düzenleyerek yeni anayasanın kapsamına ve hazırlanış yöntemine dair tartışmalar yürüttüklerini belirtti.

'DOĞA ÖZNE SAYILSIN'

Ekolojik Anayasa Platformu'ndan Ümit Şahin, yeni Anayasa'nın ruhunda doğanın bir özne olarak kabul edilmesini istedi. Şahin, Anayasa'nın; dünyanın gelecek kuşaklardan emanet alındığını yazmasını, hayvan haklarını tanımasını, temiz ve sağlıklı suya ulaşım hakkını gözetmesini istedi.

Şahin, Yeşiller Partisi'nin bunlara ek olarak, bölgesel özerkliğe imkan tanıyan Anayasa talebini hatırlattı.

Selen Yılmaz ise 2007'de hazırlanan Anayasa taslağında 'kadınlar, çocuklar ve engellilerin korunmaya muhtaç kesimler' diye tanımlanması üzerine çok sayıda kadın örgütünün bir araya geldiğini belirtti.

Platformun, anayasada eşitliği düzenleyen 10. maddenin de aralarında olduğu çok sayıda maddeye alternatif öneriler sunduğunu söyledi. Çeşitli ideolojik kökenlerden kadın örgütleri olarak, 'anadilde eğitim', 'cinsel yönelimler ve cinsiyet kimlikleri' ve 'başörtüsü' gibi konularda gerilim yaşadıklarını sözlerine ekledi.

Tüm konuşmacılar, Anayasa'nın eşitliği düzenleyen maddesine "cinsel yönelim ve cinsiyet kimlikleri" maddesinin eklenmesini, anayasada nefret suçlarının tanımlanmasını istedi.

Toplantıda söz alan bir hukuk öğrencisi, KCK adı altında yürütülen siyasi operasyonlara dikkat çekti, ifade özgürlüğü önündeki engeller son bulmadan, yeni Anayasa yapmanın bir anlamının olmayacağını söyledi.

Kaynak: ETHA