13 Ocak 2012 Cuma

JİTEM Bahçesinde 10 Kafatası

Diyarbakır'da JİTEM'in 90'lı yıllarda kullandığı binanın yanındaki kazı çalışmalarında 10 kafatası bulundu; kemikler DNA testi için Adli Tıp'a yollanıyor.

Diyarbakır'da 1993-1999 arasında Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Merkezi'nin (JİTEM) kullandığı bina ile Diyarbakır Kapalı Cezaevi ve Adliye Sarayı'nın bulunduğu Saraykapı'daki kazılarda 10 kafatası bulundu.

Adli Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ümit Biçer, bianet'e yaptığı açıklamada, kazılarda özenli davranıldığını düşündüklerini söyledi.

Biçer, kazılarda arkeologlardan destek alınmış olmasının ve kepçe gibi iş makineleri kullanılmamasının olumlu olduğunu dile getirdi.

Bugün bulunan kafatasıyla sayının 10'a yükseldiğini söyleyen Biçer, insan kemiklerinin Adli Tıp Kurumu'na gönderilerek DNA testi yapılacağını açıkladı. Kemikler, yakınlarının burada kaybedildiğini söyleyerek başvuru yapan ailelerden alınan DNA'larla karşılaştırılacak.

Bir DNA bankası olmadığından, sadece başvuru yapan ailelerin DNA'sıyla karşılaştırma yapılabilecek.
İki gün önce başlayan kazılar, Özel Yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcıvekili Ahmet Karaca'nın gözetiminde yürütülüyor. Kazı alanı genişletildi.

Bölge SİT alanı olduğu için kazılarda iş makineleri kullanılmıyor. Kazılar arkeolojik kazı standartlarına göre kazma ve küreklerle sürdürülüyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, kemiklerin 90'larda işlenen cinayetlerin ardından buraya atıldığını düşündüklerini söyledi ve "Eski PKK itirafçısı ve JİTEM elemanı Abdülkadir Aygan da bu binanın JİTEM'in merkezi olduğunu söylemiş ve insanların burada infaz edildiğini açıklamıştı" dedi.

Diyarbakır ve Batman'da 1992- 94 yılları arasında işlenen sekiz cinayete ilişkin Diyarbakır'da yürütülen ve aralarında "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım ile Aygan'ın da bulunduğu 15 sanıklı JİTEM davasında, Diyarbakır'da görev yapmış olan emekli Albay Arif Doğan da yargılanıyor.
Doğan, ifadesinde JİTEM'i kendisinin kurduğunu ileri sürerek, "1990 yılında görevi Veli Küçük'e devrettim" demişti.

Avukat Tahir Elçi, Haziran 2011'deki duruşmada, Timurtaş'ın 1 Eylül 1999'da savcıya verdiği ifadesini okumuştu. Elçi, Timurtaş'ın, JİTEM'in varlığından açıkça söz ettiğini ve öldürülen Yüzbaşı Cem Ersever'e bağlı çalıştığını itiraf ettiğini söylemişti.

Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada, infaz timinde yer aldığı ileri sürülen itirafçılar İbrahim Babat, Adil Timurtaş, Hayrettin Toka, Aygan, Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki, Kemal Emlük, Saniye Emlük, Recep Tiril, Muhsin Gül, Fethi Çetin ile Yıldırım, korucu Faysal Şanlı, Jandarma İstihbarat haber elemanları Mehmet Zahir Karadeniz ile Lokman Gündüz "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, işkence yapmak, adam öldürmek" suçlarından ömür boyu hapis istemiyle yargılanıyor.

Kaynak: Bianet