13 Ocak 2012 Cuma

Son KCK Operasyonları Protesto Edildi

İstanbul ve Ankara'da alanlara çıkan binler, baskın ve gözaltıları protesto etti. BDP ve KESK'in baskı ve tutuklamalarla susturulamayacağını haykıran binler, "Bütün baskılara karşı emekçiler birlik, işçiler kardeş olacak. AKP bunu önleyemeyecek" dedi.

 
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu, KCK adı altında 17 ilde aralarında KESK ve BDP yönetici ve üyelerinin de olduğu 30'u aşkın kişinin gözaltına alınmasını protesto etti.

Taksim Meydanı'nda HDK ve KESK'in çağrısı ile biraraya gelen binlerce kişi, "Hiçbir baskı ve operasyon emekçilerin sesi KESK'i yıldıramayacak" ve "Zulme boyun eğmeyeceğiz. Siyasi soykırıma son" yazılı pankartlar taşıdı. Galatasaray Meydanı'na yürüyen kitle, "AKP'den hesabı emekçiler soracak”, “KESK'e uzanan eller kırılsın", "Hepimiz Kürt'üz hepimiz KCK'liyiz", "Bıji bıratiya gelan" şeklinde sloganlar attı.

Eyleme, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, HDK İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel, TTB Merkez Konsey Üyeleri Hüseyin Demirdizen, Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, ESP Genel Başkan Yardımcları, SDP Genel Başkan Yardımcıları'nın da aralarında olduğu çok sayıda sendika ve siyasi parti yönetcisi katıldı.

'KESK SALDIRILARA BOYUN EĞMEYECEK'

Galatasaray Meydanı'nda ilk açıklamayı KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Barış Uluocak yaptı. Uluocak, KESK Genel Merkezi ve bir çok ilde KESK'e bağlı sendikaları şubelerine polis tarafından baskınlar düzenlendiğini ve çok sayıda kamu emekçisinin gözaltına alındığını hatırlattı.

Uluocak, "Gerçekleştirilen bu baskı ve operasyonlar KESK'in 21 Aralık Grev kararına, bügüne kadar yürütmüş olduğu muhalefete ve AKP'nin 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kununu'nda gerçekleştireceği değişikliğe karşı yürüteceği muhalefetin engellenmesine yönelik siyasi bir operasyondur" dedi.

Baskıların mücadele azimlerini kıramayacağını kaydeden Uluocak, "KESK dün olduğu gibi bugünde egemen güçlerin faşizan politikalarını deşifre etmeye, ne pahasına olursa olsun mücadeleye devam edecektir. AKP ve işbirlikçilerinin saldırılarına boyun eğmeyecek bu ülkede barış dilinin, birlikte yaşama iradesinin adresi olmaya devam edecektir" diye konuştu.

'AKP'YE İNAT EMEKÇİLER BİRLİK, İŞÇİLER KARDEŞ OLACAK'

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, baskın ve gözaltıların hukuk dışı olduğunu söyledi.

Emek, demokrasi ve insan hakları diyen kimsenin güvencesinin olmadığını kaydeden Tüzel, "Ülke sıkı yönetimi, olağanüstü hali yaşıyor" dedi.

AKP'nin demokratik alanda mücadele eden BDP'ye yasadışı örgüt muamelesi yaptığını ifade eden Tüzel, "Bu saldırılara sessiz kalmayacağız. Çünkü saldırı bütün emekçileredir. Hükümet Kürt sorununda çözüm için demokratik siyasette ısrar edenleri saha dışına çıkarmak istiyor. Savaşı, nefreti ve düşmanlığı dayatıyor. Bunu kabul etmeyeceğiz" dedi.

"Emeçiler birlik, işçiler kardeş olacak, AKP bunu önleyemeyecek. KESK'de BDP'de bu ülkenin değeri, kardeşliğimizin teminatıdır. Sahip çıkacağız" diyen HDK İstanbul Milletvekili Tüzel, Türkiye halklarının AKP'ye rağmen barış ve kardeşlik içerisinde yaşayacağını, örgütleneceğini vurgulayarak sözlerini noktaladı.

ANKARA'DA BİNLER AKP'YE YÜRÜDÜ

Ankara'da da baskınlara karşı binlerce kişinin katılımıyla eylem yapıldı. KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ile BDP, SDP, ESP, TKP, EHP'nin de aralarında çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü üyesi binlerce kişi, KCK adı altında yapılan baskın ve gözaltıları protesto etti. Yüksel Caddesi'nden AKP İl binasına yürüyen binlerce kişi, "Korkmuyoruz, susmayacağız", "Baskılar bizi yıldıramaz", "KESK emekçilerin sesidir" pankartı taşıdı, "Direne direne kazanacağız", "AKP faşizmine boyun eğmeyeceğiz", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganlarını attı. Yürüyüşte, evine baskın yapılan Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana'nın fotoğrafı da taşındı.

AKP İl binası önünde konuşan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Devrim Kahraman, Türkiye'deki emek güçlerinin sabah "AKP'nin ileri demokrasi dalgasıyla" uyandığını belirtti. Kahraman, "Hiçbir baskı, yıldırma operasyonu bizleri kamu emekçilerinin sendikal hak ve özgürlüklerini geliştirme mücadelesinden geri adım attıramayacaktır" dedi.

ÖZGEN: KİMLER GELDİ KİMLER GEÇTİ

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de yine hukukun ihlal edildiğini, hatta bunun daniskasının yaşandığını belirtti. 3 yıldır sürdürülen baskıların 12 Eylül darbesinin ta kendisi olduğunu ifade eden Özgen, "KESK ne iktidarlar gördü. Kimler geldi kimler geçti. Ama biz tüm baskılara yıldırma politikalarına rağmen görüyorsunuz yerimizdeyiz. Dimdik ayaktayız" dedi.

Otoriter, tekçi, faşizan bir hükümetle karşı karşıya olduklarını belirten Özgen, faşizme karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtti.

SOĞANCI: HALKIN ÖFKESİNDEN KORKUN

TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, "Bu ülkede korku imparatorluğu yaratmak isteyenler var. Ama burada bunlara karşı sadece emekçiler, mimarlar, mühendisler, doktorlar değil halkın ta kendisi var. Buyurun hodri meydan diyoruz" dedi.

Türkiye'nin üstünde kara bulutların biriktiğini belirten Soğancı, "Birimizi alırsanız binler gelir. Onumuzu alırsanız onbinler birikir. Halkın, haklıların öfkesinden korkun" diye konuştu.

Kaynak: ETHA