13 Ocak 2012 Cuma

'Çürük elma meselesi değil, savaş dehşeti'

Independent gazetesinin deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Afganistan'da ölülerin üzerine işeyen ABD askerlerini ele aldığı yazısında, "Kameralar kapalıyken daha kaç işkence ve hak ihllalleri, daha kaç Hadisa yapıldığını" sordu.


Deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, ABD askerlerinin, öldürdükleri Afganların üzerine işerken çektirdikleri görüntüyü "Bu 'çürük elma' meselesi değil. Nu savaş dehşeti" şeklinde değerlendirdi.

Fisk, bugunkü yazısında, kameralar kapalıyken daha kaç katliam yaşandığını, kaç işkence yapıldığını sordu, bu olayın tek kelimeyle suç olduğunu belirtti.

Fisk, şunları belirtti: "Ve şimdi de Afgan ölülerin üzerine işeyen ABD deniz piyadelerinin görüntüsü ortada. Sanırım bu geçen yılın Mart ayında ABD askerlerinin üzerlerine el bombası attıkları masum Afgan gençlerin yanında çektirdikleri görüntüden daha iyidir. Ya da kadın korumanın Ebu Garip'te ölü Iraklı tutsakla poz vermesinden. Buna ek olarak Hadisa katliamı, ya da arazide cinayetin videosunu çeken ABD askerleri -Irak otoyolunda yaşlı bir çobanın üzerine el bombası atılması ilk akla gelen- ya da My Lia katliamı (Vietnam'da bir katliam ç.n.), ya da Kore'de mültecilerin ABD kuvvetleri tarafından katledilmesi veya Malezyalı köylülerin İngiliz askerleri tarafından katledilmesi. Ya da 1972'de Derry'de İngiliz askerleri tarafından 14 Katolik'in katledildiği Kanlı Pazar katliamı."

ABD Deniz Piyadeleri'nin askerlerin ölülerin üzerine işedikleri fotoğrafa tepkilerinin çok özgün olduğu ifade eden Fisk, "Bu adamlar, bilgilendirildiğimiz gibi Denizcilerin 'temel değerlerine' bağlı kalmıyorlar. Yine aynı eski hikaye. Bir 'serseri' birim, birkaç 'çürük elma', çürük insanlar" dedi ve ekledi:

"Fakat ölülerin üstüne işeme oyunu varsa eğer, resmedilmemiş kaç tane böyle olay var? Irak'ta kaç tane daha çobanın üstüne böyle el bombası atıldı? Kaç tane daha Hadisa katliamı oldu?

Laptop filmografisi geliştikçe, eski kirli çamaşırlarınız ortaya çıkıyor, tecavüzler ve kan dökme. Eğer savaşlar insan ruhunun toplam başarısızlığıyla ilgili olmasaydı, işeyenlerin resmine karşı Amerikan tepkisiyle ilgili tuhaf komik birşey olurdu."

ABD'deki Deniz Piyadeleri şirketini endişelendiren meselenin "bu adamların öldürülmesi değil işemesi" olduğunu belirten Fisk, şöyle devam etti: "Deniz Piyadeleri'nin 'temel değerleri'nde öldürmekle ilgili hiçbir sorun yok; sadece cesetlerin üstüne işememelisiniz. Ve daha da önemlisi: BUNU KAMERA AÇIKKEN YAPMAMALISINIZ! Çok geç. oldu bile. Ordular korku dolu yaratıklardır ve askerler kötü şeyler yaparlar fakat 'çürük elma' yalanları hakkındakileri ve savaşta suçun kabul edilebilirliğini kabul ettiğimiz zaman, savaşı ve savaşın onunla birlikte devam eden sahtekarlığını kabul etmiş oluruz ve savaşı daha mümkün ve kolay katliamları ve tecavüzleri daha hoşgörülebilir ve daha sık kılmış oluruz. Ve ordular nasıl tepki vermeli? Bir sözcükle: suçlu."

Kaynak: ETHA