17 Ocak 2012 Salı

"Biten Dosya, Dava Değil"

Dink ailesi avukatı Fethiye Çetin, bu karar ile kendileriyle dalga geçildiğini ancak failler yargılanana kadar bütün yolları kullanacaklarını belirtti.


İstanbul Şişli'de 19 Ocak 2007'de Agos gazetesi önünde öldürülen gazeteci Hrant Dink cinayeti davası, beş yılın ardından 25. duruşmada karara bağlandı.

Örgüt suçundan tüm sanıklar beraat etti.

Adliye önünde açıklama yapan Dink ailesi avukatı Fethiye Çetin, devletin tarihi ile yüzleşmesi için önemli bir fırsat olan Dink davasını kullanmadığını söyleyerek bu kararla kendileriyle dalga geçildiğini belirtti.

Çetin şöyle devam etti:

"Beş yıl geçti,  bu sürede Arat Dink ne demişti, 'bizimle dalga geçtiler' dalganın büyüğünü meğersem en sona saklamışlar; onu da bugün öğrendik. Meğer Dink bütün o planlı eylemlerden değil, üç beş kendini bilmez tarafından öldürülmüş; burada örgüt yokmuş. Bu kadarını beklemiyorduk.

Bu karar hiçbir şekilde bozulmasına izin verilmediği anlamına geliyor. Devletin siyasi cinayetler geleneği bir kısım vatandaşını ötekileştirerek düşmanlaştırmaya devam ediyor. Bu kararla bunu tescil ettiler.

Halkını bombalayan, suikastçı, katliamcı, kundakçı sıfatlarıyla yan yana anılmasından ve bunlarla telafuz edilmesinden rahatsız olanlar, devleti bu sıfatlardan arındırmak için hiçbir çaba safa etmedi. Bu fırsatı da ellerinin tersiyle ittiler.

Bu dava tarihle yüzleşmek, arınmak, yeni cinayetlere asla diyebilmek, demokratikleşmek için eşsiz bir fırsattı ama onlar bunu kullanmadılar; bunu istemediler. Dünün ötekileştirilenleri bugünün egemenleri kendilerin ötekileştiren gelenekle ittifak kurdu. Bilsinler ki bu ittifakları geçici.

Bu gelenek önce geçici müttefiklerini yiyerek yoluna devam etmiştir. Cinayet tetikçilerinin yargılandığı dosyanın ilk safhası kapandı. Bu dava bitmedi, biten bir komedi dosyasıdır. Bizim için bu dava yeni başlıyor.

Gideceğimiz pek çok yol var. Her birini büyük bir kararlılıkla kullanacağız. Biz bitti diyene kadar bu dava bitmeyecek."

Adliye önünde toplanan grup, Hrant Dink'in beş yıl önce vurulduğu yer olan Agos gazetesi önüne yürüyüşe geçti.

Kaynak: Bianet