2 Eylül 2011 Cuma

Türk sınırında Frontex timleri ateş açtı: 1 göçmen öldü

Edirne’nin Uzunköprü İlçesi’ni kullanarak Yunanistan’a geçiş yapmak isteyen göçmenlere, iddiaya göre Avrupa Birliği ülkelerinin sınır güvenliğini koruyan Frontex timleri ateş açtı. Göçmenlerin bulunduğu bot batarken, Türk sınırındaki bir göçmen, sırtına isabet eden kurşunla öldü.

Olay, 24 Ağustos günü saat 06.00 sıralarında Yunanistan sınırındaki Uzunköprü’ye bağlı Eskiköy’deki askeri bölgedeki çeltik sulama pompalarının bulunduğu yerde meydana geldi. Yasadışı yollarla Yunanistan’a geçmek isteyen göçmenler, Meriç Nehri’nin Türk tarafında kalan kısmını kullanarak hemen 50 metre ilerdeki Yunanistan’a geçmek istedi. Nehre 5 adet şişme bot indiren göçmenler, jetski ile nehir üzerinde devriye gezen Frontex timleri tarafından görüldü. İddiaya göre Frontex timleri ateş açtı ve içinde yaklaşık 10 göçmenin bulunduğu bot battı. Batan bot ile diğer botlardaki göçmenler yüzerek hemen Türk tarafına geçti. Olay sırasında Türk tarafından bota binmek için sıra bekleyen bir göçmen, kendisine isabet eden kurşunla yaşamını yitirdi.

BEKÇİ ASKERE HABER VERDİ

Silah seslerini duyan sulama pompasında görevli bekçi, durumu Türk Sınır Karakolu’nda görevli askerlere bildirdi. Gelen askerler Afganistan, Burma ve Somali uyruklu oldukları belirlenen 47 göçmen ve Frontex polislerinin açtığı ateşle ölen göçmenin cesediyle karşılaştı.

Yakalanan göçmenler sınır dışı edilmek üzere karakola getirilirken, ölen göçmenin cesedi de savcı ve jandarmanın yaptığı incelemenin ardından otopsi için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Ölen göçmenin omzundan MP5 silahlarında kullanılan kurşun çıktı.

Eskiköy muhtarı Recep Uzun, "Göçmenler, sınır köyü olduğumuz için buradan karşıya geçmeye çalışmışlar. Yunanistan’da Avrupa Birliği’ne üye olduğu için sınır koruma polisleri jet skilerle nehri geziyorlar. Gezdikleri sırada bu göçmenleri görmüşler ve ateş açmışlar. Açılan ateş sonrası Türk tarafındaki göçmeni sırtından vurmuşlar" dedi.

Kaynak: Milliyet

Not: Alıntıladığımız haberde göçmenler için kullanılan "kaçak" ifadeleri, "göçmen" olarak değiştirilmiştir. Kimse illegal değildir.