13 Eylül 2011 Salı

Cezaevi Çatısından Atladı, Hücre Cezasında

Vicdani retçi İnan Süver, tutuklu bulunduğu Balıkesir Cezaevi'nde siyasi tutuklularla veya tek kişilik koğuşta kalmak istediği ancak bu isteği cezaevi yönetimi tarafından kabul edilmediği için cezaevi çatısından atladı.



Manisa'da kaldığı cezaevinden kaldığı koğuşu ateşe verdiği gerekçesiyle sürgün olarak Balıkesir Cezaevi'ne nakledilen vicdani retçi İnan Süver, cezaevinin çatısından atlayarak yaralandı.

İnan Süver'in eşi Remziye Süver, bianet'e yaptığı açıklamada İnan'ın adli mahkumlarla aynı koğuşta kalmak istemediğini, o koğuşta İnan'a diğer mahkumlar tarafından çok eziyet çektirildiğini söyledi.
İnan Süver'in ya siyasi tutukluların koğuşuna ya da tek başına bir koğuşa konulmayı talep ettiğini söyleyen Remziye Süver, ancak bu talebin cezaevi yönetimi tarafından kabul edilmediğini sözlerine ekledi.

"Bir tutuklu çatıya nasıl çıkabilir?"

İnan'ın bir ay önce Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne (GATA) sevki çıktığını ama hala hastaneye götürülmediğini 1,5 yıldır çürük raporunun mahkemenin eline ulaşmadığını hatırlatan Remziye Süver, İnan'ın hala neden cezaevinde olduğunu bilmediğini ve bu haksızlık karşısında beş gün önce (7 Eylül) açlık grevine başladığını söyledi.

İnan'ın açlık grevine başlamasının ardından en azından siyasi koğuşa veya tek kişilik koğuşa alınmayı talep ettiğini söyleyen Remziye Süver, sözlerine şöyle devam etti:

* İnan açlık grevine başladıktan sonra cezaevi yönetimi tarafından umursanmamaya devam edildi.

* Bunun üstüne cezaevi çatısına çıkarak ya siyasilerin koğuşuna ya da tek başına bir koğuşa girmek isteğini yineledi ve talebi karşılanmazsa kendini aşağı atacağını söyledi ve kendini aşağı bıraktı.

* Havalandırma boşluğuna düştü. Aldığım bilgiye göre kol ve bacakları yaralı.

* Benim anlamadığım, koğuşta kilitli olan bir tutuklu nasıl olur da cezaevinin çatısına kadar çıkabilir? Burada cezaevinin sorumluluğu var. Ya havalandırma tarafına değil de diğer tarafa atlasa ve ölse bunun hesabını kim verecekti?

* Benim düşünceme göre, İnan'ın çatıya kadar çıkmasına göz yumuldu. "Gitsin ne yaparsa yapsın" denildi.

* Şimdi İnan tekrar hücre cezasına çarptırıldı.

"Cezaevi yönetimine anlatmaya çalışmıştım"

İnan Süver'in avukatlarından Davut Erkan da kendisiyle en son bayramdan önce görüştüğünü söyledi. İnan'ın ciddi bir sıkıntısının göze çarpmadığını ifade eden Erkan, İnan'ın tek isteğinin siyasi tutukluların kaldığı koğuşa geçmek olduğunu, bu mümkün değilse de tek başına kalmak istediğini söyledi.

Bu durumu cezaevi yönetimine de anlattığını söyleyen Erkan, İnan'ın psikolojik sorunları olduğunu, adli mahkumlarla aynı koğuşta kalmasının hem kendisine hem diğer mahkumlara hem de cezaevi yönetimine sıkıntı yaratabileceğini ifade ettiğini söyledi.

Kaynak: Bianet