9 Eylül 2011 Cuma

Gerze'den Boykot Çağrısı

Anadolu Grubu'nun Gerze'de yapacağı termik santralle ekolojik dengeyi bozacağını ve yaşam alanlarını tahrip edeceğini söyleyen bölge sakinleri, şirketin ürünlerine boykot çağrısı yaptı.



Sinop'un Gerze ilçesindeki Yaykıl köyünde yapılmak istenen termik santrali "Termik Varsa Boykot Var" diyerek protesto eden bölge sakinleri, projenin sahibi Anadolu Grubu'nu boykot etme çağrısı yaptı.

Santralin yapılmasının planlandığı alana dört haftadır çadır kurmuş olan köylüler, sonuncusu önceki gün (6 Eylül) olan sondaj denemelerine karşı da kamyon ve traktörleriyle barikat kurmuş durumda. İçinde SİT alanı bulunan, büyük çoğunluğu orman ve birinci sınıf tarım arazisi olan alana santral yaptırmamak için direnen köy sakinleri, şirketin ürünlerini boykot etme çağrısı yaparak destek istedi.
Önceki gün sondaj aletini alana sokmayan köylülere polis ve jandarma müdahale etti ve dört kişi ağır yarandı. Şirket, sondaj çalışmasını yapamadan aletlerini çekmek zorunda kaldı. Olayların ardından, Volkan Özcan "polise mukavemetten" tutuklandı.

Hukuki süreci bianet'e anlatan Yeşil Gerze Çevre Platformu Sözcüsü Şengül Şahin, "Santral inşaatının yapılabilmesi için gereken Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu bile alamadılar" demişti. Ayrıca, açılan davaların sonuçları beklenmeden şirketin harekete geçmesinin, "hukuka uygun olmadığını" söylemişti.

Köy Heyeti, Yeşil Gerze Çevre Platformu ve Gerze Belediye Başkanı Osman Belovacıklı'nın yanı sıra köylüler de hem polisin tavrına hem de santralin yapımına karşı suç duyurularında bulundu ve Danıştay'a başvurdu.

"Ekolojik dengeyi bozacaklar"

Belovacıklı, santralin olası tahribatını şöyle özetlemişti: "Santralin su çekmeyi öngördüğü deniz kıyısı, Orta Karadeniz bölgesindeki balıkların yumurtlama alanı. Buradan günde 460 bin metreküp su almayı planlıyorlar, ayrıca deniz suyunu da ısıtacaklar. Ekolojik dengeyi tamamen bozacaklar. Su yataklarına verdikleri zehirli gazlarla da içme suyumuzu zehirleyecekler. Bölge aynı zamanda SİT alanı, arkeolojik kazılar yapılıyor."

Karadeniz İsyandadır Platformu da direnişe destek vermek amacıyla, Cumartesi günü (10 Eylül) saat 13.30'da Galatasaray Lisesi önünden yürüyüş düzenledi.

Kaynak: Bianet