28 Eylül 2011 Çarşamba

ZULMÜ GÖRÜNTÜLE: Mezbahalardaki zulüm, Türkiye'de ilk defa belgelendi

Türkiye'nin çeşitli illerindeki mezbahalarda kaydedilen görüntülerde hayvanların nasıl kesildiği, kesimden sonra hayvanların dakikalarca nasıl kıvranarak can verdiği çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriliyor.

Kimin tarafından çekilip internet ortamına yüklendiği belli olmayan ve "Zulmü Görüntüle" logosuyla servis edilen görüntülerde, kesime sevk edilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların, kesim öncesinde, esnasında ve sonrasındaki içler acısı hali kayıt altına alınmış.

Herhangi bir uyuşturma, bayıltma, şoklama ya da buna benzer bir uygulamaya tabi tutulmayan kasaplık hayvanlar, dakikalarca çırpınarak can veriyor.

Kan ve şiddet dolu görüntüler...

Büyük bir çoğunluğu kan revan içindeki mezbahalarda çekilen görüntülerde, kesim yapan kişinin, hayvanları keserken zaman zaman güldüğü de görülüyor. Kesim öncesinde hayvanlara uygulanan şiddete de görüntülerde rastlamak mümkün: Koyunlar kesim öncesinde yerlerde sürükleniyor, darp ediliyor, bacaklarından yukarı asılan koyunlar acımasızca kesiliyor, sığırlar dakikalarca boynu kesik bir şekilde havada bekletiliyor.

Türkiye'deki kesim sistemi bu...

Türkiye'nin her yerinde aynı kesim yöntemi uygulanıyor. Türkiye'deki mezbahalarda kesilen hayvanların, İslami usule göre kesilmesi zorunlu olduğu için kesime sevk edilen hayvanlara acıyı hafifleten herhangi bir müdahalede bulunmak mümkün değil.

Dünyada durum nasıl?

"Acısız kesim" diye de bilinen kesim öncesi şoklama, birçok ülkede uygulanmakta. Zaman zaman "helal et"in yol açtığı hayvan hakları ihlali tartışmalarının yaşandığı birçok Avrupa ülkesi mevcut. Hayvanların kesim esnasında acı çekmemesi için diri kesimin yasaklanmasını isteyen hayvanseverlerle Müslümanlar ve Museviler sık sık karşı karşıya geliyor. Dünyada 50 milyar hayvan ise görüntülerdekine benzeyen mezbahalardan geçerek sofralarımıza, tabaklarımıza ulaşıyor.

Hayvan hakları savunucuları da ikiye ayrılmış

Hayvanseverler, hayvan hakları savunucuları ve aktivistleri, "hayvan refahı" adı altında uygulanan "acısız/ağrısız kesim" müdahaleleri hakkında fikir birliğine varabilmiş değil. Acısız kesimi destekleyen hayvanseverler, bunu, hayvan haklarına ve yaşamına saygı olarak tanımlarken bazı radikal hayvan hakları grupları ise hayvanları eziyetle ürettikten sonra kesmenin, yemenin hiçbir şekilde savunulamayacağı görüşünde.

"Kölelik mi özgürlük mü?"

"Kölelik mi özgürlük mü?" sorusu karşısında özgürlüğü seçen aktivistlerin çoğu, insanların zaten hayvanları tüketirken hiç düşünmediğini ve onları yemekte hiçbir sakınca görmediğini ifade ediyor ve "acısız kesim"in hayvanlara uygulanan işkenceyi daha da meşrulaştıracağını görüşünü savunuyor. Bu görüşte olan hayvan hakları savunucuları, insanın, "acısız kesim"i tartışmak ya da bunu, hayvanlara bir saygı veya lütuf şeklinde tanıtma hakkına sahip olamayacağını düşünüyor. Onlara göre, hayvanların acı çekmemesi kesinlikle önemli, ancak hayvanlara işkence etmek, acı vermek, hayvanları yemek ya da hayvanlardan yararlanmak, zaten başlı başına etik dışı bir durum.


Video linki: http://youtu.be/Ws2BsCoyloA

İlgili link: http://tinyurl.com/6kfdqvc

Basın bülteni için iletişim: hayvan@riseup.net

Zulmü Görüntüle web sitesi: http://zulmugoruntule.wordpress.com


TÜRKİYE’DEN MEZBAHA MANZARALARI

İzleyeceğiniz görüntüler, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde çekilmiş olan ve mezbahalarda hayvanların nasıl öldürüldüğünü gösteren gizli çekim kayıtlarından oluşmaktadır. Tüm çekimler, İslami usule göre öldürülen hayvanlara aittir. Elde edilen gizli çekimlerin, büyük bir çoğunluğu kırpılmıştır. Bu video, biraz “izlenebilecek” olarak değerlendirilip kırpılan diğer görüntülerden geriye kalan çekimlerden oluşmaktadır. Bu görüntüler, biraz “katlanılabilecek” gibi ise mezbahalarda yaşanan zulmün boyutunu hayal etmenizi ve bu zulme ortak olup olmayacağınıza artık karar vermenizi diliyoruz.

Bu videoyu lütfen elinizden geldiği kadar paylaşın ki rutin olarak şiddete maruz kalan hayvanların katledilirken bile yaşadığı zulmü bir nebze olsun teşhir edebilelim.

Zulmü Görüntüle, 2011




SLAUGHTERHOUSE SCENES FROM TURKEY

What you are about to watch is a collage of secret footage taken at various places in Turkey showing animal killings in slaughterhouses. All footage is of animals that are slaughtered according to Islamic practice. Much of the secret footage has been cut. This video is made up of those remaining parts that are deemed “watchable.” If these are scenes that are “tolerable”, then we urge you to imagine the extent of the cruelty that goes on in slaughterhouses and make up your mind whether you will be a
part of it or not.

Please share this video as much as possible so that we can at least expose a bit the cruelty involved in the killing of these animals that are subject to routine violence all throughout their lives.

Record The Cruelty, 2011