Çan Söğütalan köyünde altın madeni işletmesiyle ilgili firmanın ÇED başvurusunu köylüler protesto edince ÇED toplantısı yapılamadı. Köylülerden destek bulamayan Alamos Gold firması destekli Kuzey Biga Madencilik A.Ş.’nin yetkilileri, ÇED toplantısına halkın katılımını sağlamak üzere 20 kilometre mesafedeki Çan ilçesinde öğrenim gören öğrencileri minibüslerle köye taşıdı.
Kazdağları başta olmak üzere Çanakkale’nin en önemli su kaynağını oluşturan Ağı Dağı’nda altın işletmeciliği yapmaya çalışan Toronto Borsası’nda kayıtlı Alamos Gold’un Çanakkale’deki Kuzey Biga Madencilik A.Ş isimli firması, halkın katılım toplantısında ‘halk’direnişi ile karşılaştı.
Çan ilçesi Sögütalan köyünde aylardır lobi faaliyetleri yürüten ve kurulacak altın madeni işletmesinde köylü gençlere aylık ‘3 bin TL’ maaş ve iş sözü veren firma yetkilileri, garanti olarak gördükleri ÇED toplantısının ilk aşamasında halk desteğini yüzde yüz alacağı inancıyla başvurusunu yaptı.
Söğütalan köyünün sahip olduğu altın madeni ile bir anda zenginleşeceği sözlerinden uzun süre etkilenen Söğütalan köylüleri, Kuzey Biga Madencilik firmasına sıcak bakarken, köylerine gelen Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Kazdağı ve Biga Yarımadası Çalışma Grubu üyeleri, altın madeninin yaratacağı olumsuzlukları çeşitli örneklerle anlatınca fikir değiştirdiler.
Öğrenci taşıdılar
ÇED toplantısının yapılacağı son geceye kadar Söğütalan köyünden ayrılmayan ve adeta üs kuran uluslararası altın tekelleri destekli firma temsilcileri, çevre örgütlerinin sözlerine itibar edilmemesini istedi. Halkı ikna edemediğini gören Kuzey Biga Madencilik A.Ş yöneticileri, sabah erken saatlerde 20 kilometre ilerideki Çan ilçesine giderek burada bulunan ÇOMÜ Madencilik MYO’da öğrenim gören öğrencileri minibüslere doldurarak köye getirdi. Aynı saatlerde Çanakkale’den de 45 kişilik çevre örgütlerinin üyeleri Söğütalan’a giderek öğrencilerle görüştü.
Mezun olduktan sonra mesleki kariyerlerini madenci olarak yapmayı planlasalar da öğrenciler “Biz, yaşadığımız çevreyi katledemeyiz” diyerek köylülerin saflarında yer aldılar.
Kahveler kapatıldı
ÇED toplantısını yapmak üzere öğle saatlerine doğru Sögütalan’a gelen ÇED ekibi, sürprizle karşılaştı. Köyde bulunan tüm kahvehanelerin kapısına kilit vurulduğunu gören ekip, Söğütalan Muhtarlığından ‘kahvehane tahsis’ edilmesini istedi. Ancak muhtar ve azaları “Kimseye zorla kahve açtıramayız’ deyince bu kez ÇED toplantısı açık havada yapılması kararlaştırıldı.
Köy meydanında toplanan Sögütalanlılar “Altıncı filo köyümüzden defol” diye tempo tutmaya başladı. Meydanda toplanan köyün gençleri ise altın firması temsilcilerine “Kırmızı Kart” gösterdi. Köyde geniş güvenlik önlemleri alan jandarma, ÇED ekibi, firma temsilcileri ve köylüler arasında robocoplardan barikat oluşturdu. Bazı köylüler ellerine teneke alarak davul gibi çalarak altıncıları protesto ettikleri gözlendi. Protesto sesleri arasında firmanın sağladığı masa ve ses tesisatları köy meydanının yanına kurulurken, toplantı başlama saati geldiğinde yapılan tüm çağrılara köylüler katılmayıp meydanı terk ettiler. Yarım saatlik beklemenin ardından ‘halkın katılımı sağlanamadı’ gerekçesiyle toplantı iptal edilerek bir de tutanak hazırlanıp imzalandı.
Kazdağları için umut
Altın tekellerine karşı kazanılan üçüncü zaferi ‘halk duyarlılığı’ olarak yorumlayan Çevre Platformu Dönem Sözcüsü ve Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Hicri Nalbant, iptal edilen ÇED toplantısı sonrası şunları söyledi: “Bugüne kadar iki köyde ÇED iptali yapıldı. Bunlar küçük işletmelerdi. Sögütalan’daki ise hem hacimsel açıdan hem de işletme bakımından bölgenin en büyük işletmesi olmaya aday. Aynı zamanda Ağı Dağı gibi halkın içme suyu ihtiyacının karşılandığı coğrafi özelliği olan bölge. Kazdağları’nın altın madenciliğine açılmaması anlamında bugün burada halkın kazanımını çok önemsiyoruz. Burada Ağı Dağı’nı ilk aşamada koruduk diyebiliriz. Bundan sonraki süreçler tamamen masa başı şeklinde geçecek ve Kazdağları’nı altın madencilerine açmak isteyenlere karşı da önemli bir mesaj niteliği taşıyor. Burada Kazdağları için umut ışığı oluştu” dedi.
Kimler katıldı?
Dün Söğütalan’da yapılan ve halkın altın madencilerine tepki göstermesi üzerine iptal edilen ÇED toplantısına Çanakkale’den çok sayıda sivil toplum örgütlerinin yönetici ve üyelerinin yanı sıra Edremit’ten de çevreci gruplar katıldı. Söğütalan’a şu örgütler katıldı: Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Kazdağı ve Biga Yarımadası Çalışma Grubu, GÜMÇED (Güney Marmara Çevre Derneği), Çanakkale Çevre Platformu, Halk Evleri, Zirve Dağcılık Kulübü, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilciliği, Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği.
Kaynak: Çanakkale Olay