23 Eylül 2011 Cuma

Füze Kalkanına Karşı İnisiyatif Kuruldu

Malatya Kürecik'te kurulması planlanan NATO Füze Kalkanı, Erken Uyarı Radar Sistemi'ne karşı yöre derneklerinin oluşturduğu inisiyatif amaçlarının kalkanı protesto etmek değil, kurulmasını engellemek olduğunu söyledi.

Malatya ilindeki yöre dernekleri Kürecik'e kurulması planlanan NATO Füze Kalkanı, Erken Uyarı Radar Sistemi'ne karşı inisiyatif oluşturdu.

Taxim Hill Otel'de tanıtılan "Kürecikte Füze Kalkanına Hayır İnisiyatifi", Kürecikliler Kültür ve Dayanışma Derneği,  Sevdilliler Dayanışma Derneği, Gücüklüler Dayanışma Derneği, Akçadağ ve Elbistan Sağlık ve Eğitim Vakfı, Köşk Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Kistikliler Vakfı, Kahyalı Orta Köy Derneği'nden oluşuyor.

Toplantıya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Celal Dinçer, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Emek Partisi (EMEP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nden (ESP) de temsilciler katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Leyla Han Tüzel, Küreciklilerin 1960'lı yıllarda da Kürecik'teki radar üssüne karşı çıktıklarını hatırlatarak bölge halkı ve kurumlarla yapılacak ortak mücadeleyle amaçlarının kalkanı protetso etmek değil, kurulmasını engellemek olduğunu söyledi.

"Hükümetin İsrail tutumu samimi  değil"

Tüzel, ABD'nin füze kalkanlarını Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne kurmak istediği ama bu ülkelerin kabul etmemeleri üzerine Türkiye'ye getirilmek istendiği belirtildi.

"İsrail'i koruma projesi olan füze kalkanı, hükümetin İsrail'e yönelik sert tutumunun halkı aldatmaya yönelik olduğunu gösteriyor."

"Ulusal çıkarlar"ı korumak için kurulduğu öne sürülen kalkan için Tüzel, Türkiye'nin kendisine füze ile saldıracak herhangi bir düşmanı olmadığını söyledi.

"Gerekçe İran'ın İsrail'e saldıracağıdır. Gerçek şu ki ABD, İran ve diğer bölge halklarına karşı hazırladığı savaşta, insanlarımızı canlı kalkan yapmak istiyor."

"Kayısı, hayvancılık zarar görecek"

Tüzel, füze kalkanın bölge halkı için çevresel ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu söyledi.

"Radar sitemi ve füze kalkanlarının ayacağı radyasyon ve zararlı gazlar, Malatya'nın sembolü kayısı ve şehrin temel geçim kaynağı hayvancılığa zarar verecek."

Bölgedeki tüm kesimlerin bu soruna ortak tepki vermesi gerektiğini söyleyen Tüzel, bunun sadece Küreciklilerin değil tüm Türkiye'nin sorunu olduğunu belirtti.

"AKP'ye oy verenler de destek vermeli"

Açıklamadan sonra söz alan Mustafa Yalçıner, füze kalkanın sadece İran ile değil Rusya ve Çin'e karşı da güvensizlik yaratacağını ve Türkiye'yi hedef konumuna getireceğini söyleyerek, buna karşı çıkmanın sadece Küreciklilere bırakılmaması gerektiğini söyledi.

EMEP Genel Başkan yardımcısı Ender İrmek de Malatya'nın büyük bir kısmının AKP'ye oy verdiğini hatırlatarak bu mücadelede özellikle bu kesimin desteğinin çok önemli olduğunu vurguladı.

İnisiyatif pazar (25 Eylül) saat 14:00'te Taksim Meydanı'nda basın açıklaması yapacak. Kürecikte de bölge dernekleri 2 Ekim'de bir miting gerçekleştirecek.

Kaynak: Bianet