8 Eylül 2011 Perşembe

Savcı'dan İHD temsilcisine 'başına iş gelmeden uzaklaş' tehdidi

İHD Bitlis Temsilcisi Hasan Ceylan, intihar ettiği iddia edilen er Sedat Durgun'un anne ve babasının şikayeti üzerine inceleme yapmak istediği Ahlat'ta savcı Yasemin Ünal "burada başınıza bir iş gelmeden uzaklaşın" tepkisi ile karşılaştı.

Ahlat Kapalı Cezaevi'nde askerliğinin bitimine 4 ay kala intihar ettiği iddia edilen Bingöllü Seddat Durgun'un ailesinin başvurusu üzerine önce Ahlat Kapalı Cezaevinde, sonrasında da Ahlat Cumhuriyet Savcılığında inceleme yapmak istedi. Beraberinde Tatvan ve Ahlat ilçe başkanları ve gazetecilerle birlikte Ahlat Cumhuriyet Savcılığına giden İHD temsilcisi Ceylan, burada savcının "Burada başınıza bir iş gelmeden uzaklaşın" sözleri üzerine bir basın açıklaması yaptı.

Ahlat Cezaevi önünde beraberindeki BDPlilerle basın açıklaması yapan İHD Temsilcisi Ceylan, Ahlat Savcısının tutumunu kınadı. İnsan hakları savunucusu olarak, Sedat Durgun'un ölümü ile ilgili ailesinin şikayetini, kendilerine gelen bir ihbar olduğunu belirterek, "İnsan hakları savunucusu olarak yapmak istediğimiz inceleme Ahlat Cumhuriyet Savcılığı tarafından kaba bir şekilde engellenmek istenmiştir. Resmi makamların bu tutumları gösteriyor ki ortada karanlıkta kalan noktalar var. Savcının bu telaşının başka bir izahı yoktur. Ahlat Savcısı, tavır ve davranışlarıyla incelememizin haklı çıkacağından korkmaktadır. Heyetimize yönelik resmi makamların kaba tavırları, Sedat Durgun'un intihar etmediği; aksine öldürüldüğünü gösterir" dedi.

İntihar ettiği iddia edilen 1990 Bingöl, Surmece kayıtlı Sedat Durgun'un annesi Remziye ve babası Mehmet Durgun'un olaydan bir gün önce çocuklarıyla konuştuklarını kendisine aktardıklarını belirten Ceylan, "Olay günü nöbetçi kulübesinde bulunan çocukları Sedat Durgun ile komutanları Yüzbaşı Hakkı Taner Özbey konuşmuşlar. Bu konuşmanın içeriği ne aile, ne de resmi makamların bilgisi var. Bu durum aileyi olduğu kadar bizleri de şüphelendirmektedir. Ayrıca ilçeye girişimizden itibaren heyetimizin emniyet mensuplarınca taciz etmeleri de şüpheleri kuvvetlendirmektedir" dedi.

Kaynak: ANF