16 Eylül 2011 Cuma

Köy boşaltma tekrar başladı

1990'lı yıllarda sıkça başvurulan köy boşaltma ve zorunlu göç tekrar başlatıldı. Şemdinli'ye bağlı Yiğitler (Nêkule) Mezrası'nda yaşayan halk göç etmeye başladı. Gülyazı Muhtarı A. Haluk Aslan, askerlerin köyden çıkmalarını istediğini söyleyerek, günlerdir köylerinin çevresinin bombalandığını söyledi.


Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'ne bağlı Gülyazı (Qelaşkê) Köyü'nün Yiğitler (Nékula) Mezrası ve Ortayiğitler (Bira) ve Aşağıyiğitler (Sori) mahallelerine bugün giden askeri birlikler, köylülerden evlerini boşaltmalarını istedi. Askerlerin baskısı üzerine Yiğitler Mezrası'ndaki köylüler evlerini boşalttı. Araç bulan köylüler, eşyalarını araçlara bindirirken, kimi köylülerde yanlarında taşıyabilecekleri kadar eşyaları torbalara doldurup göç etmeye başladı. Köylülerin, Bağlar (Nehri) Köyü'nün Çem Mezrası'na geldikleri öğrenildi. Mezradan göç eden 15 hanedeki 110 kişinin ağaçlık alanda konumlanarak beklediği öğrenilirken, köylülerin bir kısmı da Şemdinli'ye BDP yönetimi ile görüştüğü belirtildi.

GÜNLERDİR BOMBALANIYOR

Köyün boşaltılmasının askeriye tarafından istendiğini belirten Gülyazı Muhtarı A. Haluk Aslan, günlerdir köylerinin çevresinin bombalandığını kaydetti. Aslan, "Köy içinde top parçaları ve çok sayıda patlayıcı madde bulunmaktadır. Köyden 110 kişi çıkmış durumdadır. Köylüler balık çiftliğinde beklemekte. Köylülerin bir kısmı Şemdinli'ye geçerek BDP Eşbaşkan Yardımcısı Hamit Geylani, İHD, MAZLUMDER ve Baro ile görüşmeler yaptılar. Köye geri dönülmesi ve köy yerinde inceleme yapılması istenmektedir, ancak köye dönülmesi halinde köylülerin can güvenliğinin olmadığı ortadadır" dedi.

İHD Hakkari yöneticilerinden Bedirhan Alkan köylülerin can güvenliği olmadığını belirterek, "Köylülerle yaptığımız görüşmede köye geri dönmelerini istedik. Ancak köylüler can güvenliklerinin olmadığını söylüyorlar. Konuyla ilgili devlet yetkilileri de herhangi bir açıklamada bulunmadılar. Köylüler ile heyetler arasındaki görüşmeler devam ediyor" dedi. Alkan, incelemeler yapmak üzere mezraya gideceklerini söyledi.

Alınan bilgilere göre askeri yoğunluğun devam ettiği bölgede, top atışlarının yapıldığı belirtildi.

Kaynak: ANF