20 Eylül 2011 Salı

TBMM'de LGBT Sitelerine Kayıtlı Erişim

Mecliste, Kaos GL ve Lambdaİstanbul'un internet sitelerine erişim engellendi. Bu sitelere girmek isteyen vekiller, "çalışmalarınız için gerekliyse form doldurun" uyarısını aşmak zorunda.


Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Başkanlık, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) listesinde "yasaklı siteler" içinde bulunmayan Kaos GL ve Lambdaistanbul'un web sitelerine erişimi engelledi.

Parlamentoda bu sitelere giriş yapmaya çalışanların önüne, "sınırlı erişim," "homosexuality" ve "çalışmalarınız için gerekliyse form doldurun" uyarıları çıkıyor. Bu uyarıları geçip, sitelere giriş yapmak isteyenlerin yazılı bir form doldurması gerekiyor.

Akşam Gazetesi'nin haberine göre, "doldurulması zorunludur" bölümünde ad-soyad, sicil numarası, görevi, e-posta adresi, telefon numarası ve niçin erişim istediği sorularını yanıtlaması isteniyor.

Meclis Genel Sekreterliği filtrelemenin teknik olduğunu ve güvenlik programının pornografi, homoseksüel gibi "aile paketi"nde yasak olan kelimelerin geçtiği siteleri otomatik olarak engellediğini söylüyor.

Soru önergesi verildi

Meclis'teki bu engelleme lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüellerin maruz kaldıkları ayrımcılık ve şiddet konusunda araştırma yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka tarafından ortaya çıkarıldı.

Nazlıaka, Kaos GL ve Lambdaistanbul'un internet sitelerine giremeyince, form doldurmadı. Bunun yerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Erişim yasağıyla karşılaşan Nazlıaka, form doldurmayı reddederek Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı'na bir soru önergesi verdi ve "LGBT'lere yönelik ayrımcı uygulamalar anayasaya aykırıdır. Bu ayrımcılığa karşı hükümet ne tür önlemler alacaktır?" diye sordu.

Nazlıaka'ya henüz bir cevap gelmedi.

KAOS GL Koordinatörü Ali Erol ise uygulamanın sansür anlamına geldiğini söyledi.

"TİB'in kara listesinde derneğimizin resmi sitesi yer almıyor. Meclis'teki erişimin engellenmesi ayrımcı bir uygulama ve sansür anlamına geliyor. Bu, Türkiye'de eşcinsellik realitesinin tanınmadığına işaret ediliyor" dedi.

Kaynak: Bianet