10 Eylül 2011 Cumartesi

Zabıta müdahaleleri can alıyor

Her yıl 4-8 Eylül günleri arasında kutlanan "Zabıta Haftası" görkemli gösteriler ve törenlerle başladı. Ancak bu törenlerin dışında bir yıl boyunca özellikle işportacıların maruz kaldığı şiddet, çatışmalar, ölümler var. Belediyelerin uygulamaları, işportacıları da zabıtaları da mağdur ediyor. Bu çatışmalarda hayatını kaybeden ve yaralanan zabıtalar da oluyor.

"Türkiye'de iki türlü zabıta veya kolluk vardır. Genel Zabıta: Devlet Zabıtası, Polis-Jandarma. Özel Zabıta: Yerel Zabıta, Belediye Zabıtası.

Bunlardan biri, kamu düzenin korunması, yani toplumda güvenlik, dirlik ve sağlık şartlarının bozulmaması amacıyla yürütülen önleyici faaliyet, diğeri de, suç delillerini toplama ve tespit, failleri yakalama, tutma, adlî makamlara teslim etme gibi ceza yargılamasına yardımcı olma işidir. Birincisine idarî zabıta, ikincisine de adlî zabıta denir. Ancak Türkiye'de bu iki tür faaliyeti, esas itibarıyle aynı kurum ve personel yürütür. Bu teşkilât İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır. Genel zabıta ve jandarmadan oluşur. Genel zabıta yanında, yine kamu düzenini koruyan mahallî zabıta ile belli bir hizmetin özellikleri dolayısıyla faaliyet gösteren hizmet zabıtası yer alır. Zabıta, bir şehirde güvenliği sağlamakla görevli olan idare, polis anlamına gelir."

ZABITALAR "KENT POLİSİ" ÜNVANI İSTİYOR

Yukarıdaki ansiklopedik tanımından ve özellikle son yıllardaki işlevinden de anlaşılacağı gibi, polis ile belediye zabıtaları arasındaki tek fark zabıtaların ateşli silahlarının olmayışı. Yapılan araştırmaya göre yüzde 70'lik bir oranda zabıta memurlarının silah taşıma isteği ve kendilerinin "Kent polisi" olarak yeniden tanımlanmalarını istemeleri elbette bu görevi ifa eden 'memurların' silah özlemi, silah sevgisiyle açıklanmayacak kadar kurumsal. Özellikle seyyar satıcılara karşı ölümlere, intihar girişimlerine, çatışmalara kadar varan olaylar şiddetin organize ve kurumsal olduğunun kanıtı.

Belediyelerin müdahale ve kaba kuvvet talimatı, işporta esnafına yönelik zabıta saldırılarını yoğunlaştırırken, zabıtaların satılan ürünlerin toplatılmasını ve imha edilmesini aşarak satıcılara karşı yaralama ve ölümlere varan şiddet uygulanmasına neden oluyor. Belediyelerin bu yöntemi kendi memurlarının ölümüne dahi sebep oldu.

ZABITA MÜDAHALELERİ CAN ALIYOR

Son dönemlerdeki masa ve sandalye kaldırma anlarında yaşanan şiddet bir yana, yaşananlardan bazı örnekler:

- 2008 yılının Kasım ayında İzmir'de emekli Doğan Kalender, bir kadınla tartışan zabıtalara 'Ayıp yaptığınız arkadaşlar' deyince kafasına telsiz yedi. Başını kaldırıma vuran Kalender yaşamını yitirdi. Kalender'in ölümüne neden olan zabıta memuru tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı ve görevine devam etti.

- 2011 yılının Şubat ayında, İstanbul Aksaray'da mallarına zabıta tarafından el konulan 3 işportacı, tramvay durağının üstüne çıkarak kendilerini yakmak istedi. Elindeki bıçakla kendisini yaralayan işportacı, "Mustafa Demir (Fatih Belediye Başkanı) ve çetesi benden haraç istiyorlar" diye bağırdı.

- Bu yılın Temmuz ayında, Ankara Yüksel Caddesi'nde zabıtaların işporta tezgahlarını şiddet kullanarak kaldırması sonucu çıkan çatışmada yaşanan yaralanma ve gözaltı olayları ve ardından 50-60 kişilik zabıta ekibinin kilitli bulunan tezgahlara el koyarak Yüksel Caddesi ve civar sokaklarında gerginlik yarattı. Yüksel Caddesi işporta esnafından Hakan Keskin, tezgahının kendisine verilmesi için açlık grevinde.

- Bu yılın Haziran ayında, Aksaray Yusufpaşa'da seyyar satıcılık yapan esnafa Fatih Belediyesi'ne bağlı zabıtalar saldırdı. Telsizlerle ve başkaca cisimlerle esnafların vücutlarının çeşitli yerlerine vuran zabıtalar, mallarına da el koydu. Vahdet Çınar isimli bir esnaf kafasından yaralandı. Çınar, kanlar içinde hastaneye kaldırıldı.

- Ağustos ayında, Beyoğlu'nda haftalardır devam eden masa, sandalye operasyonuna tepki gösteren 38 yaşındaki Hasan Ş. Talimhane Receppaşa caddesindeki zabıta noktasına silahlı saldırıda bulundu. Hasan Ş, "Masa ve sandalyemizi topladılar, kırdılar. Ben de vurdum" dedi.

- Eylül ayında Kağıthane Belediyesi'ne bağlı zabıtalar, Sanayi Mahallesi Koç Sokak'taki tezgahları zorla kaldırılmaya çalıştı. İşportacılar ile zabıtalar arasında kavga çıktı. Kavga sırasında kalbinden bıçaklanan temizlik görevlisi Ömer Yılmaz, hayatını kaybetti.

Kaynak: Haberlink