19 Eylül 2011 Pazartesi

Karadeniz'de Yüksek Gerilim

Rize Senoz Vadisi'nde enerji iletimi için yüksek gerilim hatlarının çekilmeye başlaması köylüler tarafından protesto edildi. Karadeniz İsyandadır Platformu, halkın sağlığına zarar verecek gerilim hatlarının kabul edilemez olduğunu söyledi.


Rize Çayeli İlçesi Senoz Vadisi'nde hidroelektrik santralleri (HES) kapsamında enerji iletimi için yüksek gerilim hatlarının çekilmeye başlaması köylüler tarafından protesto edildi.

Köylüler, dün (18 Eylül) , yüksek gerilim hattı direğini halatla çekerek yıkmaya çalıştı, enerji iletim hattı altında kalan arazileri için ücret ödeneceği gerekçesiyle gönderilen "Pazarlığa çağrı" mektuplarını yaktı. Santral binasına yürümek isteyen köylüler ile yolu kesen Jandarma ekipleri arasında tartışmalar oldu.

Karadeniz İsyandadır Platformu, yaptığı açıklamada, Karadeniz'e yapılan hidroelektrik santrallerinin "görünmeyen yüzü" yüksek gerilim hatlarının insan sağlığına olan zararlarına dikkat çekti.

"Rant uğruna, yaşama can veren suların borulara aktarılarak vadilerin ölüme terk edilemesi yetmiyormuş gibi bu defa  yüksek gerilim hatları yaşam alanlarına konuşlandırılarak halkın kan kanseri, lenf kanseri ve beyin tümörü gibi hastalıklara  yakalanmasında bir sakınca görülmemekte."

"Kanser riski yüzde 70"

Yaşam alanlarına yerleştirilen gerilim hatları ile ortaya çıkan kanser riskinin yüzde yetmiş olduğu belirtilen açıklamada, bazı bilimsel araştırmalar örnek verildi.

"Oxford Üniversitesi ''Çocukluk Çağı Kanserleri Araştırma Grubu' tarafından gerçekleştirilen ve British Medical Journal'da yayımlanan bir araştırmada ''yüksek voltaj taşıyan elektrik tellerinin kansere neden olduğu'' belirtildi.  Araştırmaya göre, oturdukları ev, yüksek voltaj taşıyan havada asılı tellere 600 metre veya daha yakın olan çocuklarda lösemi ortaya çıkma olasılığı yüzde 70 oranında.

Diğer taraftan TÜBİTAK'ın desteğiyle 2.5 yılda yapılan araştırmada Doğu Karadeniz bölgesinin kanser haritası çıkarıldı ve Artvin ile Giresun arasındaki 250 kilometrelik yüksek gerilim hattının çevresindeki yerleşim alanların risk altında olduğu dile getirildi."

"Canın pazarlığı olur mu?"

Açıklamada, halka gönderilen mektupla gerilim tellerinin irtifa hakkının kamulaştırıldığı ve köylünün kendi belirlediği  fiyat aralığında halkın "pazarlığa" çağırıldığı belirtildi.

Sağlığın, canın pazarlığı olur mu? Bu, vadileri terk edin gidin demektir bu, açıkça söyleyemiyorsunuz ama biz bunu çok iyi biliyoruz. HES projelerinin bir uzantısı olan bu hatlar HES'lerle birlikte vadilerden sökülüp atılmalıdır."

Kaynak: Bianet