24 Eylül 2011 Cumartesi

HES'e Jandarma Kalkanı

Trabzon'daki Solaklı deresine, mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararına rağmen yapılmak istenen HES'e köylüler karşı çıkınca jandarma müdahalesiyle karşılaştılar.

Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Karaçam beldesinde bulunan Solaklı deresinde yapılması planlanan Derebaşı Hidroelektrik Santral (HES) projesine karşı çıkan köylülere jandarma müdahale etti. İkisi asker yedi kişi yaralandı, üç kişi gözaltına alındı.

HES çalışmalarını başlatmak amacıyla köye iş makineleriyle giren Okan Holdinge bağlı BTA şirketinin çalışanları ve onları korumak için gelen jandarma ile köyler karşı karşıya geldi. Yoldan çekilmeyen köylülere jandarma müdahale etti, bazı köylüler dereye yuvarlanarak yaralandı.

Köylüler HES yapımının durdurulması için Trabzon İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, üç ay önce bölgede yapımı planlanan proje için yürütmeyi durdurma kararı verdi ve bölgede bilirkişi incelemesi yapılmasını kararlaştırdı.

Jandarmayı atlatma taktiği

Ancak şirket dün (22 Eylül) bölgeye iş makinelerini götürerek şantiyesini kurmaya başladı. Durumu haber alan köylüler, Derebaşı mevkiine doğru yürüyüşe geçti. Köylülerin yolu, şantiye sahasına 300 metre kala jandarma timlerince kesildi.

Köylüler, geçişlerine izin vermeyen askerlerle tartıştı. Bu arada bir grup köylü, jandarmaya fark ettirmeden dağ yolunu kullanarak şantiye sahasına ulaştı. Bir süre buradaki bir yamaçtan çalışmaları gözleyen köylüler, iş makinesinin harekete geçmesi üzerine müdahale etti, kavga çıktı.

Barikatı geçerek şantiye sahasına yürümek isteyen köylüler ile jandarma güçleri arasında da arbede çıktı. Çıkan kavgada ikisi asker yedi kişi yaralandı. Jandarma üç kişiyi gözaltına alındı. HES firması çalışmalarını durdurmak zorunda kaldı. Köylüler şantiye sahası yakınında beklemeyi sürdürüyor.

Kaynak: Bianet