10 Eylül 2011 Cumartesi

İşkence odası 'DİSKO' kaldırılıyor



Uğur Kantar Kıbrıs'ta askerlik yaptığı birlikte 'disko' olarak bilinen disiplin koğuşunda gördüğü işkence sonucu komaya girmesinin yankıları sürerken, Milli Savunma Bakanlığı disko uygulamasının kaldırılması için çalışma başlattı.

TSK'da 'DİSKO' olarak tabir edilen disiplin koğuşu cezası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde mahkum olması ardından çalışma başlatan Bakanlık hazırladığı yasal düzenlemeye göre DİSKO cezası komutanların yetkisinden çıkartılacak. Sadece savaş ve seferberlik halinde uygulanabilecek.

Düzenleme Altuğ Duran adlı vatandaşın, Meclis Dilekçe Komisyonu'na başvurmasıyla ortaya çıktı. Duran, askeri okullardaki disiplin cezaları ile uygulamaların incelenmesini istedi. Komisyon da olayı MSB'ye sordu. MSB'nin cevabi yazısında, Anayasa'nın 38. maddesindeki 'İdare, kişi hürriyetlerinin kısıtlanması sonucunu doğuran bir müeyyide uygulayamaz. TSK'nın iç düzeni bakımından bu hükme kanunla istisnalar getirilebilir' hüküm hatırlatıldı. Askeri öğrencilere de askerlere uygulanan hükümlerin aynen uygulandığı belirtilen yazıda, Askeri Ceza Kanunu'ndaki 'askeri öğrenciler, oda hapsi cezalarını belirli hapis odalarında topluca geçirirler' hükmüne de yer verildi.

AİHM KARARLARI

Bakanlığın cevabında dikkat çeken ise 'Anayasaya uygun' denilen uygulamanın AİHM ve AİHS kararlarına aykırılık oluşturduğunun ve değişiklik için çalışma yapıldığının belirtilmesi oldu.
Yazıda AİHM tarafından 2005'te bu konuda Türkiye'nin mahkum edildiği karara atıfta bulunularak, Bakanlığın disiplin amirleri tarafından verilen oda hapsi cezasının kaldırılması için çalışma yaptığı vurgulandı. Buna göre savaş ve seferberlik dışında oda hapsi disiplin amirlerinin yetkisinden çıkarılacak. 'Göz hapsi' cezası da 'hizmet yerini terk etmeme' şeklinde uygulanacak.

UĞUR KANTAR'A İŞKENCE

Kıbrıs'ta 28. yaptığı askerliğin bitmesine yaklaşık 10 gün kala 'disko' olarak bilinen disiplin koğuşuna gönderilen ve burada işkence gören Uğur Kantar komaya girmişti. 25 Temmuz günü Ankara GATA'ya getirilen Uğur Kantar hala yoğun bakımda.

Kaynak: Emek Dünyası