15 Eylül 2011 Perşembe

Ağır çalışma koşulları isyan ettiriyor


Adana’da yaygın olan fason tekstil atölyelerinde işçiler ağır koşullarda çalıştırılıyor. Büyük bölümünü kadın, genç ve çocukların oluşturduğu işçilerin sigorta primleri de ödenmiyor. Adana’nın Dadaloğlu Mahallesi’nde bulunan küçük tekstil atölyelerinde görüştüğümüz işçiler, taleplerini anlattılar.

Çocukluğundan bu yana tekstil işinde çalıştığını söyleyen Mehmet Ay 21 yaşında. Daha önceleri farklı kişilerin yanında çalıştığını ifade eden Ay, atölyede iş bulabilmek için başka şehirlere de gittiğini aktardı. Tekstil sektöründe işçinin doğru düzgün para alamadığını aktaran Ay, “Çalışan herkes ya farklı iş arıyor, ya da kendi işini kurmak için çabalıyor” diye konuştu. Pazar esnafına ve mağazalara iş diktiklerini belirten Ay, normal şartlarda akşam 7’ye kadar çalıştıklarını dile getirdi.

TEKSTİL HAYATI ÇEKİLECEK İŞ DEĞİL

18 yaşındaki Ali Afşar okulu bırakıp tekstilde çalışmaya başlamış. Afşar 5 yıldır tekstil işinde çalışıyor. Adana sıcaklarında, tekstil işinin çekilmediğini söyleyen Ali, tekstil sektöründen memnun olmadığını dile getirdi. İş sahibinin arkadaşı olduğunu söyleyen Afşar, “Arkadaşımın işi olmasa tekstil atölyelerinde çalışmazdım” diye konuştu. Daha iyi şartlarda iş bulursa bırakabileceğini belirten Afşar, tekstil sektöründe geleceğinin olmadığını ve günübirlik yaşamak zorunda kaldığını vurguladı. Atölye hayatının, çekilecek iş olmadığını vurgulayan Afşar, iş haricinde çok sosyal aktivitelere katılmasa bile izin gününde gezip, dolaştığını belirtti.

‘OKULDA GELECEK GÖRMÜYORUM’

Lise öğrencisi olan 17 yaşındaki Eyüp Ünüvar tatil döneminde okul masraflarını karşılayabilmek için çalışmayı seçmiş. Meslek lisesi, motor bölümü öğrencisi olduğunu aktaran Ünüvar, okul bittikten sonra tekstile devam edeceğini dile getirdi. Okul ve bölümüne dair gelecek göremediğini vurgulayan Eyüp, izin günlerini ise gezerek geçirdiğini anlattı. Şu an kazandığı ile kendisine bir gelecek kuramayacağını bildiğini söyleyen Eyüp, bu durumun zamanla daha da iyiye gideceğini düşündüğünü belirtti.

HASTA OLUR İZİN İSTERDİK VERMEZLERDİ

Mizgin Ay 20 yaşında ve atölyede çalışan tek kadın. 9 yıldır tekstil işi ile uğraştığını belirten Mizgin, eşiyle birlikte çalışmanın daha rahat olduğunu ifade etti. Bir çocuk annesi olan Mizgin’in, çocuğuna annesi bakıyor. İzinli olduğu günleri ablasına ziyarete giderek değerlendirdiğini söyleyen Mizgin, başkasının yanında atölyede çalışırken daha uzun çalıştırıldıklarını belirtti. Daha önceleri çalıştığı yerlerde kadın olarak sıkıntılar yaşadığını aktaran Mizgin, hasta oldukları zaman izin verilmediğini dile getirdi.

Kaynak: Evrensel