21 Eylül 2011 Çarşamba

HES Direnişine Taciz Atışı

Elazığ'da, Paş suyuna yapılmak istenen baraja karşı köylülerin direnişi sürüyor. Ancak direniş çadırındaki köylülerin can güvenliği yok. Geceleri çadırın etrafına taciz ateşi açılıyor. Dahası, önceki gün çıkan yangına bir bombanın sebep olduğu iddia ediliyor.


Her gün duyulan HES yapımı ve yöre insanlarının buna direndiği yönündeki haberlerden biri de Elazığ'dan geldi. Kentin Karakoçan nahiyesindeki Paş köyünün yanındaki Peri suyu olarak da bilinen Paş suyunda Pembelik barajının kurulması çalışmalarına köylüler karşı çıktı ve bir direniş çadırı kurdu. Ancak çadır kurulduktan sonra geceleri çadıra taciz ateşi açılmaya başlandı.

Limak Holding'e ait Pembelik, Paş suyu üzerinde kurulacak dördüncü baraj olacak. Ancak köylüler bu barajın yapımına karşı. Bu nedenle Paş suyundaki şantiyenin karşı kıyısına 8 Eylül'den itibaren bir direniş çadırı kurdular, 24 saat nöbet tutuyorlar.

Direnişteki köy gençleri şantiye sahasına kum kamyonlarının girmesine ve şantiye su verilmesine engel oluyor. Fakat direnişe ateşle karşılık veriliyor. Bir süredir çadırın etrafına geceleri, barajın güvenliğini sağlayan güvenlik güçleri tarafından ateş ediliyor; dahası, evvelki gün, iddiaya göre şantiyenin üstünde bulunan karakoldan atılan bir bomba yangın çıkmasına neden oldu. Bombalanan bölge Elazığ/Karakoçan/Akkuş Köyü/Pamuklu köyü sınırları içinde kalan geniş bir alan.

Jandarma seyirci kaldı

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Paş köyünden Eren Akyol direniş çadırına direnişteki köylüleri pasifize etmek için geceleri taciz ateşi açıldığını anlattı. "Bir nevi terörist muamelesi yapıyorlar" diyen Akyol, bunlara rağmen kimsenin geri adım atmadığını, ateşe sloganlarla karşılık verdiklerini söyledi.

"Taciz ateşi vardı ancak en şiddetlisi iki gün önce oldu. Orman yangını çıktı" diyen Akyol, yangının geceyarısı çıktığını, kimin yaptığının belli olmadığını ancak köylülerin dediklerine göre yangının bomba atılarak çıkarıldığını da sözlerine ekledi.

Jandarmanın 300 metre mesafede olmasına rağmen seyirci kaldığı yangın, yöre halkı ve inşaatta çalışan bazı duyarlı işçiler tarafından kontrol altına alındıktan sonra ertesi gün söndürülebildi. Fakat geniş bir alan tahrip oldu.

Akyol kaymakamla görüştüklerini, kaymakamın çadırdaki köylülerin söylediklerinin aksi yönünde bilgi verdiğini söyledi. Akyol, kaymakamın kendilerine, jandarma komutanıyla görüştüğünü ve "taciz ateşini teröristlerin açtığını" söylediğini aktardı.

* Fotoğraf Eren Akyol tarafından çıkan yangın esnasında çekilmiştir.

Kaynak: Bianet