21 Eylül 2011 Çarşamba

"Erkekler Sekiz Ayda 143 Kadın Öldürdü"

İHD'nin 2005-2011 yılları arası kadına yönelik şiddet raporuna göre, erkekler son yedi yılda 4190 kadın, 2011'in ilk sekiz ayında ise 143 kadın öldürdü.


"Son yedi yılda 4190 kadın, son sekiz ayda 143 kadın erkekler tarafından öldürüldü."

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) 2005-2011 yılları arası "Kadına Yönelik Şiddet" raporunu şube binasında açıklayan İHD İstanbul Şube Yöneticisi Ümit Efe, raporun şubelerine yapılan başvurular ile kadın örgütlerinin yaptıkları araştırma ve basın-yayın organlarında çıkan haber ve makalelerden yararlanılarak oluşturulduğunu söyledi.

Efe, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan, Türkiye'de kadına yönelik hak ihlalleri ile ilgili verileri kendileri ile paylaşmalarını istediklerini ancak "Türkiye'de kadına yönelik hak ihlalleri ile ilgili hiçbir verinin bulunmadığı" yanıtını aldıklarını söyledi.

"Tecavüz mağdurlarının yüzde 82'si çocuk"

Rapora göre, 2011'in ilk sekiz ayında 143 kadın öldürüldü, 76 kadın cana kasteden saldırı sonrasında yaralandı ve mahkemelere intikal eden 82 tecavüz vakası meydana geldi.

* Katil zanlılarının yüzde 25'i, yaralama olaylarının faillerinin yüzde 35'i ve tecavüz olaylarının faillerinin yüzde 32'si 18 yaşından küçük.

* Yaralama olaylarının mağdurlarının yüzde 65'i, tecavüz mağdurlarının ise yüzde 82'si 18 yaşından küçük."

Rapora göre, her 100 kadından 16'si cinsel şiddete maruz kalıyor, 15 kadından beşi de eşi veya birlikte olduğu kişiler tarafından fiziksel şiddete uğruyor. Ayrıca kadınların yüzde 55'i duygusal şiddete uğruyor.

"Yüzde 88'i yardım istemiyor"

Fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalan kadınların yüzde 88'inin yakın çevresi dahil hiçbir kurumdan yardım istenmediği belirtilen raporda, bunun "korku, ayıplanma, namus, dedikodu" gibi nedenlerden kaynaklandığı belirtildi.

Raporda, 2005 ve 2011'in ilk sekiz ayını kapsayan dönemde toplam 4190 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü, 3074 kadının tecavüze uğradığı, 3320 kadının tacize uğradığı gerekçesiyle yargıya başvurduğu belirtildi.

Ancak genel kamuoyu araştırmalarına göre, 110 bin kadının cinsel saldırıya maruz kaldığının tahmin edildiği belirtildi.

"Tecavüz ve tacizde yüzde 38'lik artış"

Raporun sonuç bölümüne göre, yedi yıllık veriler ekseninde tecavüz ve taciz gibi cinsel saldırı suçlarında yüzde 38'lik bir artış var.

"Kadın cinayetlerinin nedenleri arasında ilk sıralarda 'namus davası', 'yoksulluk', 'işsizlik', 'aldatma', 'evi terk etme', 'boşanma', 'cinsel ilişkiye girmek istememe' yer alıyor."

Kadına yönelik şiddetin artarak devam etmesinde ataerkil yapının ve toplumun tüm kurumlarında şiddeti olağan gören cinsiyetçi kültürün rolü olduğu söylenen raporda, devletin bunu önleyecek politikalardan yoksun olduğu ifade edildi.

Çözüm olarak, devletin tüm kurumlarının yasal önlem alması, şiddet uygulaması muhtemel kişi ve grupları etkisizleştirici, kadına karşı koruyan yasal ve idari mekanizmaların alınması talep edildi.

Kaynak: Bianet