14 Eylül 2011 Çarşamba

Dereden çıkan siyah çamur zehirli mi?


SAVRANOĞLU Deri Fabrikası, diğer deri fabrikalarının aksine şehir içinde olan tek fabrika. Menemen’de bütün deri fabrikaları Maltepe Deri Organize Sanayisi'ne taşınmasına rağmen bir tek Savranoğlu deri fabrikası Menemen’de üstelik, mahalle içinde faaliyet yürütüyor. Maltepe Deri Organize Sanayisi alt yapı sorunları çözülmüş, mali ve çevresel etki denetlemeleri sürekli yapılan, planlı ve disiplinli bir bölge iken Savranoğlu bütün bu “formaliteler”den uzak üretimini sürdürüyor.

Maltepe Deri Organize Sanayi Bölgesine taşınması yasal bir zorunluluk olduğu halde taşınmayan fabrika hakkında pek çok karanlık iddia da mevcut. Bu iddiaların başında ise, arıtma havuzlarının tam olarak çalıştırılmaması ve arıtmaya tabi tutulmayan pek çok kimyasal madde ve zehrin şehrin kanalizasyon şebekesine ve 30 metre ötesindeki dereye boşaltılması geliyor. Dere ise meyve ve sebze bahçeleri içinde kilometrelerce kıvrılarak, denize kadar ulaşıyor.

TEMİZLİK YAPAN BELEDİYE ARAŞTIRMIYOR

Şu aralar sendika mücadelesinden dolayı sürekli gündemde olan fabrika bu iddialarla ilgili henüz bir açıklama yapmazken kimyasal atıkların ve zehirlerin boşaltıldığı iddia edilen derede İZSU araçları hummalı bir çalışma başlattı. Büyükşehir Belediyesi kepçe ve kamyonlarla dere içindeki henüz ne olduğu bilinmeyen siyah balçığı denetimsiz bir biçimde taşıyor. Dere temizliğinde çalışan taşeron işçiler ise bu balçığın nereye taşındığını, ne yapıldığını, ne olduğunu bilmediğini söylüyor. Eğer iddialar doğruysa ve kimyasal maddeler ve zehirli atıklar var ise dere temizliğinde maskesiz ve koruyucu elbisesiz çalışan işçilerin de hayatı tehlikede. Sadece bunun için bile ne olduğunun araştırılması gereken dere balçığı, ağır ağır taşınmaya devam ediyor.

Kaynak: Evrensel